Οικονομία

Το στίγμα της πανδημίας σε εργασιακά και οικονομία


Για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία μίλησαν ειδικοί στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς. Η Megan Greene, Senior Fellow, M-RCBG, Harvard Kennedy School, εκτίμησε ότι θα δούμε αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς πολλές εταιρείες προχώρησαν σε ψηφιοποίηση των δραστηριοτήτων τους κατά τη διάρκεια των lockdowns, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα σχετικά κονδύλια για αυτό τον στόχο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο που έπαιξαν οι κυβερνήσεις αναλαμβάνοντας μερίδιο της ευθύνης, κάτι που καθησύχασε τις κεντρικές τράπεζες, αν και επεσήμανε ότι το χρέος σε αυτό το διάστημα έχει αυξηθεί πολύ, γεγονός που εκτίμησε ότι θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση επιτοκίων. 

Η κα Greene έκανε λόγο, επίσης, για αλλαγή στη φύση της εργασίας, εκτιμώντας ότι θα παγιωθούν υβριδικά μοντέλα και όχι μόνο στις ΗΠΑ. Μάλιστα, επεσήμανε τις διαφορές ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έγιναν πολλές απολύσεις λόγω της πανδημίας, ωστόσο, αν και αρχικά αυτή φάνηκε ως επιτυχημένη πολιτική, στη συνέχεια διαπιστώθηκε ο μεγάλος αριθμός ανέργων. Την ίδια ώρα, στη Γηραιά Ήπειρο διατηρήθηκαν οι εργασιακές σχέσεις. Τέλος, είπε ότι στις ΗΠΑ δεν υπήρξαν αποτελεσματικά μέτρα που να αλλάξουν τη συμπεριφορά του κόσμου, εκτός από τον φόβο, σημειώνοντας ότι καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του.

Από την πλευρά του, ο David Lubin, Associate Fellow, Global Economy and Finance Program, Chatham House, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσουν σε συρρίκνωση του εμπορίου. «Θα βιώσουμε μεγαλύτερη εσωστρέφεια σε ΗΠΑ και Ε.Ε, άρα δεν θα υπάρχουν τόσες εμπορικές συναλλαγές που να οδηγήσουν σε αύξηση της ανάπτυξης», σημείωσε χαρακτηριστικά.  

Ειδικά για τις αναδυόμενες οικονομίες, υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη δημοσιονομικού χώρου, γι’ αυτό και ανταποκρίθηκαν στην πανδημία με λιγότερο γενναιόδωρα πακέτα στήριξης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι, ακόμα και αν υπήρχαν οι πόροι, δεν έχουν τον σχεδιασμό να προστατεύσουν το εργατικό δυναμικό τους. Όπως είπε, ο συνδυασμός του παγκόσμιου προστατευτισμού με την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τον πόλεμο δημιουργούν ένα εχθρικό περιβάλλον για αυτές τις οικονομίες.

Συγκεκριμένα για τον ρόλο της Κίνας, σημείωσε ότι αναγκαστικά θα συμβεί το άνοιγμά της στον κόσμο και μάλιστα μέσα στο ’22, ωστόσο η άρση της πολιτικής μηδενικού covid θα οδηγήσει στον θάνατο πολιτών.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Creon Butler, Διευθυντής του Προγράμματος Παγκόσμιας Οικονομίας και Χρηματοοικονομικών στο Chatham House.

Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε τις ενότητες και όλες τις θεματικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο 4ήμερο Φόρουμ Απριλίου, καθώς και τις 750  και πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες – επιβεβαιωμένους ομιλητές από την  Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα