Χρηστικά

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για φορολογικούς ελέγχους στα MyData


Τι αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, για τους ελέγχους στα ηλεκτρονικά βιβλία

Σχέδιο για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά βιβλία (MyData) εκπονεί η ΑΑΔΕ, μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου και θα εφαρμοστεί από το 2022.

Όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, που δημοσιεύτηκε την 1η Δεκεμβρίου 2021στο ΦΕΚ, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 αναμένεται «εισήγηση επιχειρησιακής αξιοποίησης των δεδομένων των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) για ελεγκτικούς σκοπούς».

Η εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων αλλάζει και τους φορολογικούς ελέγχους οι οποίοι πλέον, θα είναι άμεσοι, αυτόματοι και ηλεκτρονικοί. 

Οι επιχειρήσεις δηλαδή, που υποχρεωτικά θα χρησιμοποιούν τα MyData, θα τελούν πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα των φορολογικών ελεγκτικών αρχών, αφού κάθε τους κίνηση θα παρακολουθείται από το Taxisnet.

Φυσικά αυτό ισχύει, για τα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στο MyData. Δηλαδή, αν δεν εκδοθεί μια απόδειξη για την πώληση ενός αγαθού ή για την παροχή υπηρεσίας, δεν υπάρχει δυνατότητα εντοπισμού από τον ηλεκτρονικό έλεγχο.

Ωστόσο όταν σε μία επιχείρηση  διαπιστώνεται απότομη κάμψη του δηλωθέντος τζίρου με βάση τα διαβιβασθέντα στοιχεία, τότε θα δίνεται εντολή για τη διενέργεια προληπτικού ελέγχου, για να διαπιστωθεί η αιτία.

Αυτό γινόταν και τώρα, αλλά με σημαντική καθυστέρηση. Η πτώση του τζίρου γινόταν αντιληπτή με την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ ανά μήνα η ανά τρίμηνο ή με τις ετήσιες δηλώσεις φόρου εισοδήματος και κατόπιν δινόταν εντολή ελέγχου.

Με τα MyData η διαπίστωση των μεταβολών στον τζίρο θα είναι αυτόματη, αφού τα στοιχεία θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους φορολογικούς ελεγκτές της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με εγκυκλίους της ΑΑΔΕ, θα ελέγχεται η αυθεντικότητα των εγγραφών στα e-βιβλία, η τήρηση ασφαλούς αρχείου και η διασφάλιση της αποτροπής διορθώσεων στα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στη «μερίδα» του υπόχρεου που τηρείται στην εφαρμογή myData.

Επίσης, αναμένεται να καθοριστούν οι όροι και οι διαδικασίες για τον έμμεσο τρόπο προσδιορισμού του εισοδήματος και την εφαρμογή των μεθόδων έμμεσου προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης.

Άλλωστε, μέσω της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των Online ταμειακών μηχανών θα πραγματοποιείται η διαβίβαση των παραστατικών σε πραγματικό χρόνο και ανά συναλλαγή (onebyone), μέσα από τα οποία τα προσδοκώμενα οφέλη για την ΑΑΔΕ θα είναι:

  • Η αυτοματοποίηση, η τυποποίηση, ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση της διαδικασίας για την επισκόπηση, ανάλυση και παροχή στοιχείων των οικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων,
  • Η βελτιστοποίηση της στόχευσης των υποθέσεων που επιλέγονται προς έλεγχο,
  • Η απλούστευση και η επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφών Φόρου Εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΦΚ για τις συνεπείς επιχειρήσεις,
  • «Μέσω της εντατικοποίησης των ελέγχων από τις ελεγκτικές Υπηρεσίες μας και στο πλαίσιο στήριξης των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, στοχεύουμε στον εντοπισμό φαινομένων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, που στρεβλώνουν τον υγιή ανταγωνισμό και λειτουργούν εις βάρος των συνεπών επιχειρήσεων» καταλήγει η ΑΑΔΕ.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα