Χρηστικά

Το κυβερνητικό colpo grosso για τη μείωση των πλεονασμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ


Αν οι δανειστές το αποδεχτούν το σχέδιο θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για ελαφρύνσεις ύψους 1,28 δισ. ευρώ, κάθε χρόνο μέχρι και το 2022

Ένα τρυκ προτείνει η κυβέρνηση τους Ευρωπαίους εταίρους για να μειωθούν ουσιαστικά οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά τυπικά θα παραμείνουν στο 3,5%.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο εάν αποδεχτούν οι δανειστές, ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση των μειώσεων της φορολογίας, καθώς θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο ύψους 1,28 δισ. ευρώ, κάθε χρόνο μέχρι και το 2022.

Το ελληνικό σχέδιο που προτάθηκε στην Κομισιόν προβλέπει να συμπεριλαμβάνονται στη μέτρηση των πλεονασμάτων σε όρους μνημονίου, τα έσοδα από τα κέρδη των ομολόγων που επιστρέφουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (ANFAs & SMPs).

Όμως δεν είναι ακόμη γνωστή η αντίδραση των θεσμών, οι επικεφαλής των οποίων έχουν εκνευριστεί από τις «μονομερείς» ενέργειες της κυβέρνησης, με την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120  δόσεων, ενώ ζητούν την ακύρωση της 13ης σύνταξης, καθώς και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 6.500 ευρώ.

Τι θα σημάνει το δημοσιονομικό τρυκ 

Τα συγκεκριμένα έσοδα που ανέρχονται σε 1,28 δισ. ευρώ, τον χρόνο (640 εκατ. ευρώ, ανά εξάμηνο), «μετράνε» κανονικά στον γενικό  υπολογισμό των δημοσιονομικών επιδόσεων (ελλείμματος ή πλεονάσματος), αλλά δεν «μετράνε» στον υπολογισμό του ελλείμματος ή του πλεονάσματος σε όρους τρόικας.
Φέτος έχουν εισπραχθεί 640 εκατ. ευρώ, και εκκρεμεί η είσπραξη άλλων 640 εκατ. ευρώ, τον Δεκέμβριο, ενώ συνολικά μέχρι το 2022, θα εισπραχθούν συνολικά περίπου 4,75 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να «αναγνωρίσει» τα συγκεκριμένα έσοδα η τρόικα ώστε να μειωθεί η ένταση της δημοσιονομικής πολιτικής. Με τον τρόπο αυτό, παραμένει ο τυπικός στόχος των πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ, ώστε να μην φανεί πως οι δανειστές κάνουν εκπτώσεις στο ελληνικό μεταμνημονιακό πρόγραμμα και ταυτόχρονα διευκολύνεται η Ελλάδα καθώς στην ουσία το πλεόνασμα που θα πρέπει να εμφανίζει η Ελλάδα μέχρι και το 2022 θα είναι κάτω από το 3% και συγκεκριμένα στο 2,9%.

Με την ελάφρυνση αυτή, θα καταστεί εφικτή η μείωση της φορολογίας για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, αλλά και για την ακίνητη περιουσία, όπως του ΕΝΦΙΑ, ενώ δεν θα αναγκαστεί να «κουρέψει» κοινωνικά επιδόματα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα