Χρηστικά

Το τρυκ της κυβέρνησης με τον κατώτατο μισθό και εισφορές


Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να αθροιστεί η μείωση των εισφορών, με την ισχνή αύξηση του κατώτατου μισθού και να φανεί υψηλότερο το όφελος για τους εργαζόμενους

Συγχώνευση της αύξησης του κατώτατου μισθού με την επικείμενη, από τον Ιούνιο του 2020, μείωση των εισφορών των μισθωτών, έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να αθροιστεί η μείωση των εισφορών, με την ισχνή αύξηση του κατώτατου μισθού και να φανεί υψηλότερο το όφελος για τους εργαζόμενους. Ο κατώτατος μισθός είναι στα 650 ευρώ, μετά την αύξηση του χορηγήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 κατά 10,9% ή κατά 63,92 ευρώ.

Ωστόσο υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας με την αναμενόμενη έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου για τις τριετίες, οι οποίες εφόσον ακυρωθούν, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τις επιστρέψουν αναδρομικά από τον Φεβρουάριο του 2019!

Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, η κυβέρνηση είναι διστακτική, καθώς αντιδρά έντονα ο ΣΕΒ σε οποιαδήποτε αύξηση. Μάλιστα πρόσφατα ο ΣΕΒ προειδοποίησε ότι ήδη έχει φρενάρει η αύξηση της απασχόλησης και αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, τότε οι νέες προσλήψεις θα μειωθούν.

Με δεδομένες τις στενές σχέσεις κυβέρνησης και ΣΕΒ, το υπουργείο Εργασίας μεθοδεύει την όσο γίνεται πιο αργά και πιο μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση τα επίσημα τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα η οποία εμφανίζει μειωμένο κατώτατο μισθό τον Ιανουάριο του 2020 συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2010 και μάλιστα κατά 12% και βρίσκεται στην 11η θέση.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η εκ των υστέρων αξιολόγηση της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 10,9% καθώς και της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών, η οποία υλοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας από την Ε.Ε., με την τεχνική υποστήριξη και της Παγκόσμιας Τράπεζας και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 15 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η νέα διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για την επόμενη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Βάσει του προγραμματισμού, το πόρισμα θα υποβληθεί στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος και θα υποβάλει την πρότασή του στο υπουργικό συμβούλιο τον Ιούνιο.

Νωρίτερα, θα εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου για τις τριετίες, με τον κίνδυνο, αν κερδίσει την υπόθεση ο ΣΕΒ, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που τις έλαβαν από τον Φεβρουάριο του 2019, να κληθούν να τις επιστρέψουν!

Σε περίπτωση που χαθούν τα επιδόματα προϋπηρεσίας έως το 2012, οι μειώσεις μισθών φτάνουν έως και 195 ευρώ το μήνα ή κατά 30%!

Το κυβερνητικό σχέδιο της συγχώνευσης

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την ταυτόχρονη παρέμβαση στον κατώτατο μισθό, με τη μείωση των εισφορών για τους μισθωτούς, ώστε μια μικρή αύξηση στον κατώτατο μισθό (εφόσον αποφασιστεί) να φανεί μεγαλύτερη. Φυσικά δεν πρόκειται να καλυφθούν οι απώλειες, που θα έχουν όσοι έλαβαν τριετίες και κληθούν να τις επιστρέψουν.

Όμως το σχέδιο προβλέπει ότι μια αύξηση του κατώτατου μισθού θα συνδυαστεί με τη μείωση των εισφορών για τους μισθωτούς η οποία, σύμφωνα με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, θα προβλέπει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουνίου 2020 κατά 0,90 μονάδες, μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.

Η μείωση θα γίνει ως εξής:

  • Κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες θα μειωθεί το ασφάλιστρο υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 4,25 ποσοστιαίες μονάδες και κατανέμεται 2,69 ποσοστιαίες μονάδες στον εργοδότη και 1,56 μονάδες στον εργαζόμενο.
  • Κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).

Πρακτικά αυτό σημαίνει αυξήσεις καθαρών αποδοχών που θα  ξεκινούν από 2,73 ευρώ για τους αμειβομένους με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνουν έως και τα 27,3 ευρώ τον μήνα για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ τον μήνα.

Η ελάφρυνση για τους εργοδότες ξεκινά από τα 3,12 ευρώ για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και κλιμακώνεται έως και τα 31,2 ευρώ για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ τον μήνα.

Παράδειγμα, για μισθούς 1.000 ευρώ το κέρδος για τον μισθωτό είναι 4,2 ευρώ, ενώ για τον εργοδότη φτάνει στα 4,8 ευρώ. Επίσης, για μισθούς 2.000 ευρώ η ελάφρυνση για τον μισθωτό φτάνει στα 8,5 ευρώ και για τον εργοδότη στα 9,6 ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα