Πολιτική

Τόμσεν: Δύο όροι για καθαρή έξοδο!


Χρειάζεται εφαρμογή του προγράμματος και λύση για το χρέος με σαφή μηχανισμό ενεργοποίησης μέτρων ελάφρυνσης. Επιμένει για το αφορολόγητο, τι είπε για τις τράπεζες.

Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα υπό όρους, η μείωση του αφορολόγητου ορίου πρέπει να εφαρμοσθεί ακόμη και αν εκπληρώνονται οι στόχοι για το πλεόνασμα, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιφυλάσσεται να ανακοινώσει αν θεωρεί ότι χρειάζεται να μείνουν κεφάλαια «στην άκρη» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά τα stress tests.

Αυτά είναι τα βασικότερα στοιχεία της τοποθέτησης που έκανε πριν από λίγο ο Πόουλ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, σε συνέντευξη Τύπου για τα θέματα της ευρωπαϊκής οικονομίας, που παραχώρησε στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου.

Για το θέμα της καθαρής εξόδου από το πρόγραμμα, ο Π. Τόμσεν ξεκαθάρισε ότι είναι εφικτή, με δύο όρους: να εφαρμοσθεί πλήρως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και να υπάρξει μια ελάφρυνση που θα καθιστά βιώσιμο το χρέος.

Για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, απαντώντας εμμέσως σε επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται κυρίως από την Γερμανία υπέρ μιας ελάφρυνσης υπό όρους, ο Τόμσεν ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο θέλει να ληφθούν όλες οι αποφάσεις για το χρέος με τη λήξη του προγράμματος και μπορεί να δεχθεί να ενεργοποιηθούν ορισμένα μέτρα στο μέλλον.

Δεν μπορεί να δεχθεί, όμως, να υπόκειται η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης σε εν πολλοίς αυθαίρετες πολιτικές αποφάσεις, αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός ενεργοποίησης με σαφείς κανόνες, που θα εφαρμόζονται με αυτόματο τρόπο.

Σχετικά με το πρόγραμμα του Ταμείου, ο Τόμσεν είπε ότι είναι σημαντικό να ενεργοποιηθεί για να δοθεί ένα θετικό "σήμα" προς τις αγορές, αλλά τα χρονικά περιθώρια για να εγκριθεί το πρόγραμμα από το συμβούλιο και να ολοκληρωθεί η μία και μοναδική αξιολόγηση που απαιτείται έχουν στενέψει, καθώς όλα θα πρέπει να γίνουν πριν τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος, τον Αύγουστο.

Ο Τόμσεν απέφυγε να πάρει θέση για το αν χρειάζεται ένας προληπτικός μηχανισμός χρηματοδότησης, ώστε να διατηρηθεί το waiver για τα ομόλογα μετά τη λήξη του προγράμματος, όπως υποστηρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό, είπε, θα αποφασισθεί από την ελληνική κυβέρνηση και το Ταμείο θα βοηθήσει, όποια και αν είναι η απόφασή της.

Για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ο Π. Τόμσεν άφησε να εννοηθεί ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα, τονίζοντας ότι δεν σχετίζεται με την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, αλλά με την αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να γίνει πιο φιλική προς την ανάπτυξη.

Η εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή επιτεύχθηκε στην Ελλάδα, όπως είπε, με ένα μείγμα πολιτικής που βασίσθηκε σε μεγάλες περικοπές επενδυτικών και λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου και σε βαριά φορολόγηση επί στενής φορολογικής βάσης.

Για τις τράπεζες, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Ταμείου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί από το ΔΝΤ να διατηρηθεί ένα «μαξιλάρι» κεφαλαίων μετά τη λήξη του προγράμματος για πιθανή ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης. Το Ταμείο θα παρουσιάσει τις θέσεις του αργότερα, ανέφερε, δηλαδή αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών stress tests, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, τόνισε ότι η τελευταία αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη κατά 0,5% δείχνει πόσο ισχυρή είναι η ανάκαμψη. Όμως, επανέλαβε τη θέση του Ταμείου ότι η καλή οικονομική συγκυρία δίνει την ευκαιρία να γίνουν μεταρρυθμίσεις, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι πολύ σύντομα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα λάβουν αποφάσεις για τις απαραίτητες αλλαγές στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις