Χρηστικά

Τον ζεμάτισε η Εφορία για τη γονική παροχή από τη μητέρα του


Σε παγίδα για αρκετούς φορολογούμενους εξελίσσεται η αύξηση του αφορολόγητου ποσού για τις δωρεές μετρητών μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού

Σε παγίδα για αρκετούς φορολογούμενους εξελίσσεται η αύξηση του αφορολόγητου ποσού για τις δωρεές μετρητών μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού, στο ποσό των 800.000 ευρώ, καθώς εκ των υστέρων τιμωρούνται από την Εφορία με πρόστιμα αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με μια νέα υπόθεση, για την οποία έγινε προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, η γονική παροχή από μητέρα σε γιο κόστισε στην οικογένεια 5.000 ευρώ!

Ο λόγος είναι ότι η γονική παροχή, έγινε με μετρητά και όχι με μεταφορά του ποσού από τραπεζικό λογαριασμό, σε τραπεζικό λογαριασμό.

Η ισχύς από τον Οκτώβριο του 2021 του αυξημένου αφορολόγητου ορίου, σε 800.000 ευρώ, από 150.000 που ίσχυε, έδωσε την εντύπωση της πλήρους απελευθέρωσης των δωρεών χρηματικών ποσών και πολλοί την «πάτησαν».

Όμως για να ισχύσει το αφορολόγητο, απαιτείται να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία, την οποία αρκετοί φορολογούμενοι αγνοούν.

Η διαδικασία που προβλέπει η συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη για τη δωρεά χρηματικών ποσών, προβλέπει πως για να έχει ισχύ το αυξημένο αφορολόγητο των 800.000 ευρώ, θα πρέπει:

  • Υποχρεωτικά να γίνονται με μεταφορά των ποσών μέσω τραπεζών.
  • Να γνωστοποιηθούν στην οικεία Δ.Ο.Υ. είτε με email είτε με την αυτοπρόσωπη κατάθεση δήλωσης στην οποία θα αναγράφεται και το παραστατικό της τράπεζας που θα επιβεβαιώνει τη συναλλαγή.
  • Αν υποβληθεί δήλωση αλλά δεν υπάρχει παραστατικό, τότε θα καταλογιστεί φόρος 10% επί του ποσού που δωρίστηκε.

Επίσης, η αύξηση του αφορολόγητου ορίου αφορά δωρεές και γονικές παροχές οι οποίες αφορούν: 

  • Σύζυγο του κληρονομούμενου.
  • Πρόσωπο το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον κληρονομούμενο και το οποίο λύθηκε με τον θάνατο αυτού, εφόσον η συμβίωση είχε διάρκεια τουλάχιστον 2 ετών. 
  • Κατιόντες πρώτου βαθμού (τέκνα από νόμιμο γάμο, τέκνα χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, τέκνα αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, τέκνα νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων).
  • Κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (παππούδες, εγγόνια).
  • Ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού. 

Γιατί πλήρωσε φόρο δωρεάς 5.000 ευρώ

Η τελευταία υπόθεση που εκδικάστηκε στη ΔΕΔ, αφορά στη γονική παροχή από μητέρα στον γιό της, του ποσού των 50.000 ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2021.

Ακολούθως, στις αρχές του 2022, κοινοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου γονικής παροχής, ύψους 5.000 ευρώ, που αφορά σε φόρο 10% επί του ποσού της γονικής παροχής.

Ο γιός προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών τον περασμένο Μάρτιο, αλλά έχασε την υπόθεση και θα πρέπει να πληρώσει τον φόρο των 5.000 ευρώ.

Η ΔΕΔ (Αριθμός απόφασης: 2540/2022) αναφέρει στο σκεπτικό της, ότι η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών, η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, υπόκεινται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 10%, μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολογήτου ποσού 800.000 ευρώ.

Οι δωρεές και γονικές παροχές της παραγράφου αυτής δεν συνυπολογίζονται στην αιτία θανάτου κτήση περιουσίας μεταξύ των αυτών προσώπων.

Ωστόσο, επειδή, ο προσφεύγων προσκόμισε γραμμάτιο είσπραξης (κατάθεση σε λογαριασμό) της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, από το οποίο προκύπτει ότι την 21/12/2021, η μητέρα του προσφεύγοντος, πραγματοποίησε κατάθεση σε μετρητά ποσού 50.000,00 ευρώ σε λογαριασμό της ως άνω τράπεζας με δικαιούχο τον προσφεύγοντα και υιό της.

Την 22/12/2021υποβλήθηκε από τον προσφεύγοντα και τη μητέρα του, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, η δήλωση φόρου γονικής  παροχής, με την οποία δηλώθηκε η ως άνω γονική παροχή ύψους 50.000,00 ευρώ.

Επειδή, από τα προσκομισθέντα στοιχεία προκύπτει ότι η γονική παροχή που έλαβε ο προσφεύγων, πραγματοποιήθηκε με κατάθεση μετρητών, επομένως δεν πληροί τις προϋποθέσεις των διατάξεων του άρθρου 56 του ν. 4839/2021 που προβλέπουν αφορολόγητο ποσό 800.000,00 ευρώ, μόνο σε περιπτώσεις δωρεών/γονικών παροχών που διενεργούνται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ως εκ τούτου η υπό κρίση ενδικοφανής προσφυγή πρέπει να απορριφθεί, καταλήγει η απόφαση της ΔΕΔ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα