Αγορές

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια


Αμετάβλητα στο 14% άφησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας στη σημερινή της συνεδρίαση μετά από συνεχιζόμενες μειώσεις που είχαν οδηγήσει στην άνοδο του πληθωρισμού στο πιο υψηλό επίπεδο από την εκλογή του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής διατήρησε το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας στο 14%, όπως αναμενόταν από τους αναλυτές.

Η τράπεζα είχε ανακοινώσει στα μέσα Δεκεμβρίου, μετά την τέταρτη διαδοχική μείωση επιτοκίων, ότι ολοκληρώνει τον κύκλο μειώσεων επιτοκίων. 

Επισημαίνεται ότι η Τουρκία έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, σε έναν επιθετικό κύκλο χαλάρωσης που απαιτείται από την προσπάθεια υψηλού ρίσκου του Ερντογάν να τονώσει την ανάπτυξη και να στρέψει την οικονομία προς τη μεταποίηση και τις εξαγωγές.

Μετά την απόφαση αυτή η τουρκική λίρα στις συναλλαγές της Πέμπτης ενισχύεται 0,3%, με την ισοτιμία στις 13,38 λίρες ανά δολάριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού αποδίδεται στην "στρεβλή συμπεριφορά των τιμών εξαιτίας μη φυσιολογικής διαμόρφωσης των τιμών στην αγορά συναλλάγματος, σε παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς, όπως η άνοδος των τιμών των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, οι περιορισμοί της προσφοράς και οι εξελίξεις στη ζήτηση”.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα