Οικονομία

Η Τουρκία βάζει χέρι στην κυπριακή ΑΟΖ - Πάει για συνεκμετάλλευση


Επιστολή στον ΟΗΕ για γεωτρήσεις μέσω του ψευδοκράτους

Αμφισβητώντας εμπράκτως τα κυριαρχικά  δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου, η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να επιβάλει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της περιοχής. Για να αποφύγει  διεθνείς αντιδράσεις και περιπλοκές, δεν εμφανίζεται ως άμεσα εμπλεκόμενη, αλλά χρησιμοποιεί ως «μακρύ χέρι» το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.

Ενεργώντας προφανώς κατ’ εντολήν της Αγκυρας η οποία κινεί τα νήματα, η κυβέρνηση του ψευδοκράτους ειδοποίησε τον ΟΗΕ ότι θα πραγματοποιήσει  έρευνες και γεωτρήσεις  σε θαλάσσιες περιοχές που – κατά τους ισχυρισμούς της – ανήκουν στην αποκαλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ).

Όμως αυτές οι περιοχές συμπίπτουν με 4 «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ και καλύπτουν μέρος άλλων δύο, για τα οποία η Κύπρος έχει  εκχωρήσει δικαιώματα έρευνας-εκμετάλλευσης σε διεθνείς πετρελαϊκούς κολοσσούς.

Στον χάρτη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών (φωτό) φαίνεται ότι καλύπτουν τα θαλασσοτεμάχια 1, 2, 8, 9 και μέρος των 12 και 13, περιορίζοντας το πεδίο εργασιών της ιταλικής ΕΝΙ.

Η μεθόδευση για συνδιαχείριση

Το τουρκοκυπριακό καθεστώς απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, με κοινοποίηση προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία ενημερώνει πως θα προχωρήσει σε σεισμικές και εν συνεχεία σε
 

ΑΟΖ

γεωτρήσεις σ’ αυτά τα θαλάσσια «οικόπεδα».
 Αναφέρει μάλιστα ότι έχει υπογράψει σύμβαση με την τουρκική κρατική εταιρεία  ΤΡΑΟ, στην οποία έχει αναθέσει τη διενέργεια των ερευνών και των γεωτρήσεων.
Η επιστολή επιδόθηκε στον ΓΓ του ΟΗΕ από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον οργανισμό – διαδικασία που ακολουθείται παγίως.
Η Αγκυρα και το τουρκοκυπριακό καθεστώς ισχυρίζονται ότι η κίνηση αυτή αποτελεί «απάντηση σε μονομερείς ενέργειες» της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία εκχωρεί δικαιώματα έρευνας-εκμετάλλευσης χωρίς συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων.
 Υποστηρίζουν επίσης ότι εναρμονίζεται με τις προτάσεις που είχε διατυπώσει τον Ιανουάριο ο ΓΓ του ΟΗΕ, για ανάπτυξη μηχανισμών αποφόρτισης της έντασης.

Το αποτέλεσμα όμως είναι το ακριβώς αντίθετο:  
• Η Αγκυρα συντηρεί στο προσκήνιο το θέμα της συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου από «τις δύο πλευρές» - την Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος
• Επιδιώκει να εντάξει το ζήτημα αυτό στην ατζέντα του δικοινοτικού διαλόγου, με απώτερο στόχο να επιτύχει συνδιαχείριση ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει ή όχι λύση στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα