Τράπεζες

Τρ. Πειραιώς: Στην προκρούστεια κλίνη του John Paulson


Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής περιμένει να του χτυπήσουν την πόρτα για κεφάλαια και έχει τα δικά του σχέδια

Ο δισεκατομμυριούχος μεγαλομέτοχος της Eurobank, Prem Watsa, «μίλησε» για τις τραπεζικές εξελίξεις στην Ελλάδα, μέσα από το deal με την Grivalia. Αινιγματικά σιωπηλός, όμως, παραμένει ο ισχυρός επενδυτής της Τρ. Πειραιώς, John Paulson, ενώ υπάρχει έντονη φημολογία ότι περιμένει τη μεγάλη ευκαιρία για να θέσει την τράπεζα σε… προκρούστεια κλίνη, με στόχο να διασώσει την επένδυσή του.

Ο Paulson πέρασε τον Δεκέμβριο, ασχολούμενος περισσότερο με μια άλλη επένδυσή του, στο μακρινό Καναδά. Στο όχι μακρινό παρελθόν, ο άνθρωπος που έβγαλε 4 δισ. δολ. στοιχηματίζοντας κατά της αμερικανικής αγοράς ακινήτων, διαχειριζόταν κεφάλαια 38 δισ. ευρώ, ενώ πλέον τα hedge funds της Paulson & Co. διαχειρίζονται λιγότερα από 9 δις. δολ., τα περισσότερα προερχόμενα από την περιουσία του ιδρυτή της.

Έχοντας καταγράψει μεγάλες απώλειες από εσφαλμένες επενδυτικές στρατηγικές, ο Paulson χρειαζόταν μια νίκη και την πέτυχε τον περασμένο μήνα. Ύστερα από δύσκολες «μάχες», κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό του τη διοίκηση της καναδικής Detour Gold και τώρα περιμένει, μέσα από την αναδιάρθρωσή της, να «ξεκλειδώσει» μεγάλες αποδόσεις.

Πονοκέφαλος η Πειραιώς

Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση της Τρ. Πειραιώς, όπου ο Paulson χάνει τα περισσότερα κεφάλαια που τοποθέτησε το 2014 και το 2015, δεν έπαψε να απασχολεί τον Αμερικανό μεγαλοεπενδυτή.

Από έγκυρες πηγές αναφέρεται ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει στην κάλυψη έκδοσης ομολογιακού δανείου για κεφάλαια δεύτερης διαβάθμισης (tier 2), ύψους 500 εκατ. ευρώ, τα οποία χρειαζόταν η τράπεζα για να καλύψει τις απαιτήσεις εποπτικών κεφαλαίων.

Φέρεται ακόμη να εξέφρασε δυσαρέσκεια για την πορεία της τράπεζας, εκτιμώντας ότι δεν προχωρά αρκετά γρήγορα η εκκαθάριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου, ενώ παραμένει ασθενής η λειτουργική κερδοφορία.

Επιπλέον, από τη δική του πλευρά επανήλθαν σενάρια και προτάσεις για μια συγχώνευση με την Alpha Bank, στην οποία επίσης διατηρεί συμμετοχή η Paulson & Co. Και αυτή την φορά, όμως, το σχέδιο αυτό ακυρώθηκε εν τη γενέσει, καθώς βρίσκει αντίθετες τις εποπτικές αρχές (DG Comp, SSM), όπως και την ελληνική κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Paulson περιμένει τώρα την ευκαιρία του για να θέσει την Πειραιώς σε προκρούστεια κλίνη, προσβλέποντας σε κινήσεις που θα «ξεκλειδώσουν» αξία και θα του επιτρέψουν να διασώσει τα επενδυθέντα κεφάλαια.

Μικρά περιθώρια ελιγμών

Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής γνωρίζει ότι η Πειραιώς διαθέτει πλέον μικρά περιθώρια ελιγμών για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της γρήγορης εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της, διατηρώντας σε επαρκές επίπεδο τα εποπτικά κεφάλαια.

Ήδη, για να ξεπεράσει το πρόβλημα των κεφαλαιακών απαιτήσεων, τον περασμένο μήνα η τράπεζα υποχρεώθηκε να ματαιώσει την πληρωμή απόδοσης στο Δημόσιο για τα υπό όρους μετατρέψιμα σε μετοχές ομολογιακά δάνεια που έχει λάβει, τα γνωστά Coco’s. Αυτή η διευκόλυνση προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο, είναι όμως «δίκοπο μαχαίρι»: Αν δεν καταβληθούν οι τόκοι για δεύτερη φορά, τα Coco’s μετατρέπονται σε μετοχές και η Πειραιώς θα κρατικοποιηθεί.

Την ίδια στιγμή, ο SSM κρίνει ότι το σχέδιο που υπέβαλε η Πειραιώς τον Σεπτέμβριο, για την επιτάχυνση της μείωσης «κόκκινων» δανείων, δεν μπορεί να εγκριθεί ως έχει, αν δεν συμφωνηθεί με την εποπτική αρχή της Φρανκφούρτης και ο τρόπος κάλυψης των πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών που θα δημιουργηθούν.

Αυτό το μήνα, εξάλλου, ο SSM θα ολοκληρώσει τον έλεγχο κεφαλαιακών απαιτήσεων και θα προσδιορίσει για τις ελληνικές τράπεζες τον ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας  που θα πρέπει να διατηρήσουν το 2019.

Οι όροι του Paulson

Για την Πειραιώς φαίνεται ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον ίδιο προορισμό, δηλαδή στην αναγκαιότητα σημαντικής ενίσχυσης της κεφαλαιακής της βάσης. Ο John Paulson περιμένει ότι σύντομα η τράπεζα θα χτυπήσει και πάλι την πόρτα του, ζητώντας κεφάλαια. Αυτό θα του δώσει τη δυνατότητα να επιβάλλει τους δικούς του όρους.

Ποιοι μπορεί να είναι αυτοί; Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά:

  • από την απαίτηση να ελέγξει ο ίδιος - και η ομάδα των μετόχων που θα συμπράξουν μαζί του - τη διοίκηση, τοποθετώντας στελέχη της επιλογής του στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας.
  • ως την εφαρμογή σχεδίου που από καιρό φέρεται να υποστηρίζει, για το διαχωρισμό της legacy unit (όπου συγκεντρώνονται σε μια αυτοτελή μονάδα όλα τα προβληματικά δάνεια της τράπεζας), για να μεταβιβασθεί σε επενδυτές. Μεταξύ αυτών θα μπορούσαν να βρίσκονται και τα funds της Paulson & Co, που διαθέτουν τεχνογνωσία σε διαχείριση προβληματικών δανείων και εταιρικές αναδιαρθρώσεις.

Η διοίκηση της τράπεζας προσπαθεί να αποφύγει την υλοποίηση τέτοιων σεναρίων, επιχειρώντας να θέσει σε εφαρμογή ένα σύνθετο σχέδιο ανάθεσης της διαχείρισης προβληματικών δανείων με ταυτόχρονη χορήγηση κεφαλαίων για μια έκδοση ομολόγων tier-2.

Παρόμοιο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης και εξυγίανσης χαρτοφυλακίου εφαρμόσθηκε στην Attica Bank. Ομως η Πειραιώς είναι μια μεγάλη συστημική τράπεζ, που εποπτεύεται απευθείας από την Φρανκφούρτη, και η υλοποίηση τέτοιων σχεδίων δεν θα είναι εύκολη, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς.

Αν δεν επιτύχουν αυτές οι προσπάθειες, ο John Paulson θα περιμένει… στη γωνία, για να προτείνει τα δικά του, επώδυνα σχέδια διάσωσης…

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΠΕΙΡ