Οικονομία

Οι τράπεζες «καίγονται» να ξεφορτωθούν κατασχεμένα ακίνητα


Να πάψουν να λειτουργούν ως εταιρείες real estate  και να φροντίσουν να ελαφρύνουν σημαντικά το στοκ των χιλιάδων ακινήτων που κατέχουν μεταπωλώντας τα, το αργότερο εντός τριετίας, σε τρίτουςκαλούνται  από τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM) οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Οι τράπεζες διακρατούν σήμερα στα χαρτοφυλάκιά τους τουλάχιστον 20.000 ακίνητα, τα οποία απέκτησαν από πτωχευμένες επιχειρήσεις ή μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από "κόκκινους" δανειολήπτες.  Παραμένοντας επί χρόνια στα αζήτητα, τις επιβαρύνουν οικονομικά και προσθέτουν ζημιές στους ισολογισμούς τους, καθώς πληρώνουν ετησίως εκατομμύρια ευρώ για ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους που βαρύνουν τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Σ' αυτά θα προστεθούν την επόμενη διετία άλλα 25.000-30.000 την επόμενη διετία, καθώς 8 στα 10 ακίνητα που εκπλειστηριάζονται, αγοράζονται αναγκαστικά από τις ίδιες τις τράπεζες απουσία άλλων ελλείψει αγοραστών.

Γι αυτό οι τράπεζες "καίγονται" να ξεφορτωθούν άμεσα όσα έχουν στην κατοχή τους  και ο SSM τις πιέζει να προχωρήσουν σε δραστικές κινήσεις.

Εάν δεν μπορούν από μόνες τους να το πράξουν, καλούνται  να τα εκχωρήσουν υπό την μορφή πακέτων σε εταιρείες διαχείρισης ακινήτων (real estate), ώστε να απαλλαγούν το συντομότερο από αυτά.

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, ο SSM ενημέρωσε τις τράπεζες ότι θα ελέγχονται σε τριμηνιαία βάση, ενώ ζήτησε πλήρη και λεπτομερή στοιχεία για τον αριθμό και το είδος των ακινήτων που διακρατούν (διαμερίσματα, οικόπεδα, εμπορικά ακίνητα, ξενοδοχεία κλπ)  αλλά και τον αριθμό και το είδος ακινήτων  που εκποίησαν σε τρίτους (ιδιώτες, επενδυτές κλπ).

Στόχος των παραπάνω είναι μαζί με την αποσυμφόρηση  από τα "κόκκινα" δάνεια να αποσυμφορηθεί ανάλογα από τις τράπεζες και ο αριθμός των κατασχεμένων -μέσω των πλειστηριασμών- ακινήτων.

Προκειμένου να απαλλαγούν από το οικονομικό βάρος της διαχείρισης ακινήτων, οι τράπεζες σχεδιάζουν να προχωρήσουν α) στην μαζική πώληση πακέτων ακινήτων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως τα ζητούν ορισμένοι επενδυτές προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν β) να συνεχίσουν τις  πωλήσεις ακινήτων μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των αγγελιών και γ) να διαθέσουν χαρτοφυλάκια ακινήτων  προς ενοικίαση μέσω leasing  σε επενδυτές.

Βασικός λόγος που οι τράπεζες αγόραζαν οι ίδιες τα ακίνητα είναι το γεγονός ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction προσφέρει περιορισμένη πληροφόρηση για το είδος των ακινήτων και δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως εργαλείο που θα ενεργοποιήσει τη ζήτηση από υποψήφιους αγοραστές.

Έτσι οι τράπεζες προκειμένου να αναζωπυρώσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον επενδυτών ή ιδιωτών προχωρούν στη διασύνδεση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ακινήτων "eauction"  με τις δικές τους ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ώστε μέσω αυτών να παρέχονται πρόσθετες πληροφορίες για τα εκποιούμενα ακίνητα, όπως π.χ όροφος διαμερίσματος, εξωτερική όψη του διαμερίσματος και φωτογραφίες από το εσωτερικό του.

Αναβαθμίζοντας την πληροφόρηση που παρέχεται για τα ακίνητα που θα βγουν στον πλειστηριασμό το προσεχές διάστημα, επιδιώκεται το σύστημα των πλειστηριασμών να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να αξιοποιηθεί το θετικό κλίμα που υπάρχει στην αγορά ακινήτων το τελευταίο διάστημα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις