Τράπεζες

Τράπεζες: Stress test και αξιολογήσεις αμφισβητούμενης αξιοπιστίας


Οι αξιολογητές είναι ταυτόχρονα σύμβουλοι και επενδυτές -Σύγκρουση συμφερόντων- Αδιαφανή κριτήρια επιλογής

Πόσο αξιόπιστα είναι τα stress test στις ευρωπαϊκές τράπεζες και πόσο αμερόληπτες οι αξιολογήσεις από διεθνείς οίκους, που οδηγούν συχνά σε ανάγκη ανακεφαλαιοποιήσεων με χρήματα των φορολογουμένων;

Το ερώτημα διατυπώνει προς την Κομισιόν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, επισημαίνοντας ότι οι οίκοι που διενεργούν τα stress test και τις αξιολογήσεις, έχουν άλλα συμφέροντα, καθώς παράλληλα είναι σύμβουλοι των αξιολογούμενων τραπεζών, ή έχουν επενδύσει σ’ αυτές.

Αποκαλυπτική εν προκειμένω είναι η αλληλογραφία του πρώην ΥΠΟΙΚ και νυν προέδρου της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την Ντανιέλ Νουί, την επικεφαλής του SSM, δηλαδή του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ. Από την αλληλογραφία προκύπτουν μείζονα ερωτήματα για τις εταιρείες που προσέλαβε ο SSM ως συμβούλους των stress tests των τραπεζών την περίοδο 2014-2018.

Αν και ο Β. Σόιμπλε έχει προφανώς τους δικούς του λόγους να εκθέσει την ηγεσία της ΕΚΤ, τα ερωτήματα που θέτει είναι καυτά:

  • Η ΕΚΤ προσέλαβε ως συμβούλους για τις «ασκήσεις αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών εταιρείες όπως η BlackRock, η Oliver Wyman και η McKinsey, οι οποίες ταυτόχρονα είναι σύμβουλοι ή επενδυτές στις τράπεζες που ελέγχουν.
  • Η επιλογή έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες και άγνωστα κριτήρια
  • Αδιευκρίνιστο παραμένει και το πώς καθορίστηκαν οι αμοιβές τους. Το περίεργο είναι ότι για τις ίδιες υπηρεσίες δόθηκαν αμοιβές με αποκλίσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ.


Με βάση αυτές τις αποκαλύψεις η κ. Κούνεβα καλεί την ΕΚΤ να δημοσιοποιήσει τις απαντήσεις που έδωσε ο SSM στον πρόεδρο της γερμανικής Βουλής.

Παράλληλα διατυπώνει το ερώτημα πώς διασφαλίζεται η αξιοπιστία των stress tests των τραπεζών από την εξόφθαλμη σύγκρουση συμφερόντων - η οποία μάλιστα έχει μεγάλο κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, αφού από τα stress tests συχνά προκύπτουν νέες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι η κ. Κούνεβα κατέθεσε πρόσφατα κι άλλες ερωτήσεις για περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων και για ασύμβατες αναθέσεις.
Η μια ερώτηση αφορούσε την εμπλοκή της BlackRock στην προώθηση του «Πανευρωπαϊκού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος», με το οποίο λανσάρεται ως "τρίτος πυλώνας" του ασφαλιστικού η ιδιωτική ασφάλιση - που αποτελεί κεντρικό άξονα της πολιτικής του Κ. Μητσοτάκη και του προγράμματος της ΝΔ.

Η δεύτερη αφορούσε την απόφαση της Κομισιόν να προσλάβει ως συμβούλους για  την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής τις αποκαλούμενες «Big4» (PWC, Ernst&Young, Deloitte, KPMG), δηλαδή τις 4 μεγαλύτερες ελεγκτικολογιστικές εταιρείες, που σχεδιάζουν στρατηγικές… φοροαποφυγής για μεγάλες πολυεθνικές,

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα