Τράπεζες

Τράπεζες: Τέλος οι γαλαντόμες εθελούσιες


Το …λιτό πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων, που έθεσε σε ισχύ από την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα Πειραιώς, εκτιμάται ότι αποτελεί πιλότο για όλο τον τραπεζικό κλάδο, σηματοδοτώντας την αλλαγή σελίδας όσον αφορά τις αποχωρήσεις προσωπικού.

Μέχρι τώρα ως βασικό  μέσο για την «αναίμακτη» μείωση προσωπικού των ελληνικών τραπεζών, που επέβαλλε  η δραματική συρρίκνωση του κλάδου, χρησιμοποιήθηκαν ελκυστικά από οικονομικής πλευράς πακέτα εθελούσιας εξόδου. Σε πρώτη φάση  αφορούσαν κυρίως τραπεζοϋπαλλήλους που ήταν κοντά στην συνταξιοδότηση και στη συνέχεια επεκτάθηκαν.

Για να καταδειχθούν οι πολύ μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας στις ελληνικές τράπεζες την τρέχουσα δεκαετία, αναφέρεται ότι την πενταετία 2010 -2014, χάθηκε το 30%. Από 65.682 το 2009, σε 45.654 το 2014! Η μείωση συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια αν και με χαμηλότερο ρυθμό και σήμερα  το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων υπολογίζονται σε λιγότερους από 40.000.

Ωστόσο, φαίνεται ότι τα δελεαστικά, για τους εργαζόμενους, προγράμματα εθελουσίας κρίνονται πλέον ασύμφορα από τις διοικήσεις των τραπεζών, διαπιστώνοντας και την επιβάρυνση  των οικονομικών στοιχείων τους από τα προηγούμενα.

Το μήνυμα, που εκπέμφθηκε από την  τελευταία εθελουσία της Πειραιώς δεν αφήνει αμφιβολίες για το κλείσιμο του κύκλου των γαλαντόμων προγραμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εν λόγω πρόγραμμα προσφέρονται μερικοί μισθοί παραπάνω από την αποζημίωση απόλυσης που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τα χρόνια υπηρεσίας τους.

Παραδείγματος χάριν για 16-20 έτη, δίδονται 24-29 μικτοί μισθοί, ανάλογα με τη μονάδα απασχόλησης. Από τον Σεπτέμβριο ενδέχεται να ανοίξει και νέο πρόγραμμα εθελούσιας στην Εθνική Τράπεζα, καθώς σε αυτό που έληξε πρόσφατα δεν επιτεύχθηκε ο στόχος αποχώρησης 1.000 υπαλλήλων (δεν συμμετείχαν πάνω από 400 άτομα).

Ταυτόχρονα,  οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν δεσμευτεί σε συγκεκριμένους στόχους περαιτέρω μείωσης του προσωπικού, προκειμένου το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων να μην ξεπερνά τους 35.000 το αργότερο μέχρι το 2021.

Πως όμως θα επιτευχθούν οι στόχοι, με προγράμματα που δεν θεωρούνται ελκυστικά; Οι αποσχίσεις ή πωλήσεις τραπεζικών μονάδων -  σε πρώτη φάση διαχείρισης δανείων – συμπαρασύροντας το προσωπικό τους, θεωρείται η μέθοδος που μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τις διοικήσεις των τραπεζών.  

Ήδη, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία απόσχισης του RBU (διαχείριση απαιτήσεων δανείων) της Τράπεζας Πειραιώς, για τον σχηματισμό νέας εταιρίας με την σουηδική Intrum, ενώ γίνονται διαπραγματεύσεις με τους 1.300 εργαζόμενους της μονάδας για την μεταφορά τους.

Επίσης, η Eurobank στο πλαίσιο πώλησης της θυγατρικής της FPS (διαχείριση κόκκινων δανείων) στην Pimco, βρίσκεται σε συζητήσεις με τους εργαζόμενους σε αυτή (γύρω στα 1.000 άτομα), προκειμένου να συνεχίσουν υπό το νέο ιδιοκτησιακό  καθεστώς.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα