Υγεία

Τριάντα τρία νοσήματα θα περιληφθούν στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου νεογνών


Τριάντα τρία νοσήματα θα περιληφθούν στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου νεογνών, σύμφωνα με όσα ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα, απαντώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη.

Εξασφάλιση πλήρους και δωρεάν γονιδιακού ελέγχου για όλες τις παθήσεις που εντοπίζονται με αυτόν τον τρόπο, όπως η νευροϊνωμάτωση, μια σπάνια νόσος που οφείλεται σε γενετική διαταραχή, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης που έφερε το θέμα προς συζήτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Στην Ελλάδα, νοσούν περίπου 4.500 παιδιά και ενήλικες από νευροϊνωμάτωση. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα με την υποστέλεχωση και τις ελλείψεις υποδομών του δημόσιου συστήματος υγείας, και οι ασθενείς αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης, που τόνισε ότι το πρόβλημα αναδεικνύει την αναγκαιότητα ολοκληρωμένου προγεννητικού ελέγχου. Ο κ. Λαμπρούλης επισήμανε ότι υπάρχουν και ζητήματα με την πιστοποίηση της νόσου, τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας, η οποία προϋποθέτει μια σειρά γονιδιακών και μοριακών εξετάσεων. Τόνισε επίσης ότι οι εξετάσεις, είτε αφορούν τη διάγνωση, είτε το κατάλληλο φάρμακο που πρέπει να παρασχεθεί, είναι πανάκριβες και δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

«Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ο πλήρης και δωρεάν γονιδιακός έλεγχος για όλες τις παθήσεις που αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο, είτε σε επίπεδο προγεννητικού ελέγχου, είτε σε επίπεδο ύποπτων περιστατικών, για σπάνια πάθηση αλλά και για περιστατικά για τα οποία απαιτείται πιστοποίηση της νόσου», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισήμανε ότι ο γονιδιακός έλεγχος, στο μέρος που αφορά το έμβρυο, καλύπτεται ήδη από τον ΕΟΠΥΥ και μάλιστα χωρίς συμμετοχή του δικαιούχου, αφού με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών προβλέπεται μια σειρά εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου σε γυναίκες και άνδρες, με σκοπό τη γέννηση υγιών παιδιών. Ανάμεσα σε αυτές τις εξετάσεις είναι η εξέταση DNA του εμβρύου, εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι και οι δύο γονείς έχουν γενετική επιβάρυνση, για μεσογειακή αναιμία, για δρεπανοκυτταρική νόσο ή άλλη γνωστή γενετική διαταραχή. «'Αρα, αν οι γονείς έχουν πρόβλημα γνωστό, τότε ο έλεγχος του εμβρύου καλύπτεται. Υπάρχει πρόβλεψη να μπουν και οι γονείς στον προληπτικό έλεγχο, και εφόσον έχει θέμα ο ένας, να ελέγχεται και ο άλλος, αφού θέλουν να αποκτήσουν παιδί και είναι μέσα στα νοσήματα που θα μπουν στον ενιαίο έλεγχο, στο εθνικό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου νεογνών, που από τέσσερα που είναι σήμερα, θα ανιχνεύονται 33 νοσήματα, οπότε είναι μέσα στον άμεσο προγραμματισμό», είπε η Ασημίνα Γκάγκα και πρόσθεσε: «'Αρα, ο εμβρυικός έλεγχος καλύπτεται ήδη από τον ΕΟΠΥΥ. Για τους γονείς, υπάρχει πρόταση να καλύπτεται και ο δεύτερος γονιός, εφόσον είναι γνωστό ότι και ο πρώτος πάσχει, ενώ μέσα στα νοσήματα που θα μπουν στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου νεογνών, είναι 33 νοσήματα, μεταξύ των οποίων και αυτό».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα