Πολιτική

Τροπολογίες Παπαδημούλη για την τροποποίηση των Συνθηκών της ΕΕ ως προς τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό


Την «προοδευτική» συμβολή του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη στη «φιλόδοξη» γνωμοδότηση της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου (BUDG) για την τροποποίηση των Συνθηκών της ΕΕ ως προς τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, σε συνέχεια των προτάσεων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι τροπολογίες, που κατέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς και εντάχθηκαν πλήρως στο τελικό κείμενο της γνωμοδότησης, αφορούσαν:

- Την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου, με πλήρη δικαιώματα συναπόφασης σε όλα τα ζητήματα προϋπολογισμού και ιδίων πόρων της ΕΕ

- Την κατάργηση της ομοφωνίας στο Συμβούλιο για τα ζητήματα αυτά και την αντικατάστασή της από το σύστημα αυξημένης ειδικής πλειοψηφίας

- Τη δημιουργία ενός μόνιμου ειδικού μέσου, πέραν των ανώτατων ορίων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ούτως ώστε να μπορεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ να προσαρμόζεται καλύτερα και να αντιδρά γρήγορα σε κρίσεις και στις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις τους.

Σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης, εγκρίθηκε τροπολογία του Δημήτρη Παπαδημούλη, παρά την αρνητική ψήφο της δεξιάς πτέρυγας, στην οποία ορίζεται ότι κάθε πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο θα περιλαμβάνει, ως οριζόντιες αρχές, τους στόχους της προστασίας του κλίματος και της βιοποικιλότητας, της κοινωνικής σύγκλισης προς τα πάνω και της ισότητας των φύλων, καθώς και ότι επιπλέον, θα καθορίζονται ειδικοί στόχοι δαπανών για την υλοποίηση των ανωτέρω στόχων.

Το τελικό κείμενο της γνωμοδότησης καλεί για τις ακόλουθες αλλαγές:

- Αναθεώρηση της Συνθήκης για τη Λειτουργία της της ΕΕ (ΣΛΕΕ), ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ένωση είναι σε θέση να εκπληρώσει τους στόχους και τις δεσμεύσεις της, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

- Ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας και διαφάνειας του προϋπολογισμού της Ένωσης.

- Τροποποίηση του άρθρου 122 ΣΛΕΕ, ώστε τα προσωρινά μέτρα για την αντιμετώπιση σοβαρών ή εξαιρετικών οικονομικών καταστάσεων (όπως το Ταμείο Ανάκαμψης) να συναποφασίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, το δε Συμβούλιο να αποφασίζει με αυξημένη ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία.

- Τροποποίηση του άρθρου 311 ΣΛΕΕ, ώστε το σύστημα των ιδίων πόρων της ΕΕ και τα σχετικά ζητήματα να συναποφασίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το δε Συμβούλιο και το Συμβούλιο να αποφασίζει με αυξημένη ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία.

- Τροποποίηση του άρθρου 312 παρ. 2 ΣΛΕΕ, ώστε το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ να συναποφασίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και το Συμβούλιο να αποφασίζει για τα ζητήματα αυτά με αυξημένη ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία.

- Τροποποίηση των διατάξεων για τα έσοδα της ΕΕ, ώστε να επιτρέπουν πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης, μεταξύ άλλων μέσω κοινού δανεισμού.

- Προσθήκη νέου άρθρου 122α στη ΣΛΕΕ, ώστε να θεσπιστεί, με τη διαδικασία της συναπόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και με αυξημένη ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο και όχι ομοφωνία, ένα μόνιμο ειδικό μέσο της ΕΕ πέρα και πάνω από τα ανώτατα όρια του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την καλύτερη προσαρμογή και την ταχεία αντίδραση στις κρίσεις και τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις τους.

Η γνωμοδότηση της Επιτροπής Προϋπολογισμών θα υποβληθεί στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων, η οποία θα διαμορφώσει την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με συνολικότερες προτάσεις για την τροποποίηση των Συνθηκών που θα ψηφιστεί, στη συνέχεια, από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα