Οικονομία

Τσακαλώτος: Μείωση ΕΝΦΙΑ 30% μέχρι το 2020 - ΦΠΑ στο 11% από 13%


Για τη φορολογία μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματός που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη τετραετία, στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι πρέπει να μιλήσουμε για ποιους δεν έκαναν τίποτα για τη φοροδιαφυγή επί τριάντα χρόνια και μας άφησαν με πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. ευρώ, συμπληρώνοντας πως για να τα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου πήρε 63 δισ. ευρώ μέτρα. Εμείς τη συνεχίσαμε αλλά από την αύξηση της φορολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μερίδιο μόλις 17%.

Ειδική μνεία έκανε και για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια αλλά και τα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα.

«Ένα πράγμα θέλουμε να αποφύγουμε: φοροαπαλλαγές για τους λίγους συνέχεια της λιτότητας για τους πολλούς. Αυτό είναι ο πυρήνας του προγράμματος της ΝΔ», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «η δέσμευση της ΝΔ να μειώσει τον φόρο επιχειρήσεων από το 28% στο 20% θα γίνει. Κοστίζει, όμως, ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Από πού θα βρεθούν τα λεφτά;».

Όσον αφορά το σχέδιο για την επόμενη ημέρα, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% και σταδιακή μείωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20%.

Παράλληλα, έκανε λόγο για κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ, μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα (πλήρης απαλλαγή για το 92% αλλά με κόστος μικρότερο κατά 500 εκατ. ευρώ από την πλήρη απαλλαγή), για μείωση ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά για το 2020 και 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες, καθώς και μείωση φόρου εισοδήματος μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές.

Ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε πως θα υπάρξει, επίσης, μείωση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11% και φόρου συνεταιρισμένων αγροτών, ενώ θα αυξηθεί ο συντελεστής αποσβέσεων στο 150%.

Κλείνοντας, έκανε λόγο για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με διασταυρώσεις φορολογικών δηλώσεων με καταθέσεις.

«Καλούμε τα μεσαία στρώματα να σκεφτούν τι παραλάβαμε και τι προσπαθούμε να κάνουμε. Πρέπει να αποφασίσουν για τη ζωή τους», κατέληξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.