Πολιτική

Τσακαλώτος: Ψευδές ότι αφήσαμε δημοσιονομικό κενό, ας δούμε τα στοιχεία


Τα παθήματα έγιναν μαθήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, που όταν ήταν κυβέρνηση έχασε την επικοινωνιακή μάχη με τη ΝΔ, αφήνοντας να δημιουργηθούν στην κοινή γνώμη εσφαλμένες εντυπώσεις για τα αποτελέσματα  της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, για τα μνημόνια και την εν γένει οικονομική και δημοσιονομική πολιτική του.

Τώρα, ακούγοντας  του οικονομικούς υπουργούς και πολλούς κυβερνητικούς βουλευτές να υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε «δημοσιονομικό κενό 396 εκατ. ευρώ», ζητά τεκμηρίωση, ώστε να αποδειχθεί ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι παντελώς αβάσιμος.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάλεσε  το επιτελείο του ΥΠΟΙΚ σε συνάντηση, προκειμένου να αντιπαραθέσουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους για την οικονομική κατάσταση που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Με επιστολή του ζήτησε να γίνει συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, την πρώην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και την πρώην υφυπουργό Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου

Στη συνάντηση αυτή ζητά να εξεταστούν όλα τα δημοσιονομικά δεδομένα που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να αποδειχθεί αν τελικά η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε δημοσιονομικό κενό.

Η πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου έρχεται ως απάντηση στις συνεχείς κατηγορίες πολλών στελεχών της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του επιτελείου του Υπουργείου Οικονομικών, που έχουν δηλώσει πως η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε δημοσιονομικό κενό 396 εκατ. ευρώ. Οι κατηγορίες αυτές, όπως επισημαίνει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλήφθηκαν πολλές φορές στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Η επιστολή που απέστειλε ο Ευ. Τσακαλώτος στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα:

«Πολλά στελέχη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του επιτελείου του Υπουργείου Οικονομικών, έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη πως η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε δημοσιονομικό κενό 396 εκατ. ευρώ, δήλωση η οποία επαναλαμβάνεται κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή.
 Επειδή οι ισχυρισμοί αυτοί είναι κατά τη γνώμη μας ανυπόστατοι, δημιουργούν σύγχυση στην κοινή γνώμη και επειδή σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, που μόλις βγήκε από την δεκαετή κρίση, οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται για τα πραγματικά δημοσιονομικά δεδομένα,
 αιτούμαστε συνάντηση, αύριο Τρίτη 17 Δεκεμβρίου, αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενης από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, την πρώην Υπουργό Εργασίας και Τομεάρχη Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και την πρώην Υφυπουργό Οικονομικών και αναπληρώτρια Τομεάρχη Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα δημοσιονομικά δεδομένα που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε ότι θα στείλει αντίστοιχη επιστολή στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους Βουλής και στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ώστε να γνωμοδοτήσουν για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Διαβάστε επίσης