Άμυνα & Διπλωματία

Τσαβούσογλου: Επί 11 χρόνια η Ελλάδα καθυστέρησε την ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ


Αιχμές κατά της Ελλάδας, για το "Σκοπιανό", άφησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να δικαιολογήσει τη στάση της χώρας του απέναντι στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρουμανίας και της Πολωνίας, στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η Αθήνα καθυστέρησε την ένταξη της «Μακεδονίας», γιατί ήθελε αλλαγή ονόματος.

Ο ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με τη τουρκικής Hurriyet, τόνισε: «Πόσα χρόνια διήρκησε η ενταξιακή διαδικασία της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ; Διήρκησε 11 χρόνια. Γιατί διήρκησε 11 χρόνια; Διότι η Ελλάδα ζητούσε από τη Μακεδονία να αλλάξει το όνομά της. Έγινε λοιπόν Βόρεια Μακεδονία και μετά μπόρεσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Και διήρκεσε αυτό 11 χρόνα, ενώ εμείς δεν ζητάμε από καμία χώρα να αλλάξει το όνομά της».

Επίσης, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή κάποιες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτουν όρους προς τη βόρεια Μακεδονία -και μάλιστα οχι για την είσοδο των Μακεδόνων στην ΕΕ, αλλά για ορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων- οι οποίοι πραγματικά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί. Δεν θέλω να εισέλθω σε λεπτομέρειες, καθώς μεταξύ αυτών υπάρχουν φίλες και γειτονικές χώρες. Οι δικές μας αξιώσεις είναι απόλυτα διαφανείς και ξεκάθαρες».

Ο Τσαβούσογλου επεσήμανε: «Κατανοούμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια των Συμμάχων, αλλά όλοι πρέπει επίσης να κατανοήσουν τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας. Όλοι καταλαβαίνουν γιατί είμαστε αντίθετοι».

«Αυτές οι χώρες υποστηρίζουν την τρομοκρατία και είναι απαραίτητο να διακόψουν την υποστήριξή τους προς την τρομοκρατία. Επίσης είναι ανάγκη να τερματιστούν οι περιορισμοί που εφαρμόζονται σε μας σχετικά με την αμυντική βιομηχανία», είπε και πρόσθεσε πως «αντιπροσωπείες ήρθαν στην Άγκυρα. Υπήρχαν επίσης φίλοι από διαφορετικά ιδρύματα σε αυτή τη συνάντηση. Κοινοποιήθηκαν πληροφορίες και έγγραφα που σχετίζονται με αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Και στις δύο αντιπροσωπείες δόθηκε ένα έγγραφο που δηλώνει τις προσδοκίες μας. Περιμένουμε απαντήσεις από τις δύο χώρες, περιμένουμε συγκεκριμένα βήματα».

«Άλλες συμμαχικές χώρες πρέπει να παρακινήσουν αυτές τις δύο χώρες προς την κατεύθυνση των ανησυχιών της Τουρκίας. Ελπίζουμε ότι οι προσδοκίες μας θα εκπληρωθούν με απτό τρόπο», κατέληξε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα