Άμυνα & Διπλωματία

Ο Ερντογάν πρότεινε «μοιρασιά» στον Μητσοτάκη!


Με την κυβέρνηση Τσίπρα δεν υπήρχε διάλογος γιατί «στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι υπερβολικά εθνικιστικά», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανάβοντας φωτιές

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η χώρα του είναι έτοιμη να συμφωνήσει με την Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα «θα μάθει να μοιράζεται στην ανατολική Μεσόγειο».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η κουβέντα αυτή γινόταν και το παρελθόν, αλλά σταμάτησε επί κυβέρνησης Τσίπρα, επειδή, όπως λέει «στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι υπερβολικά εθνικιστικά».

Προφανώς ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπονοεί, ότι επί ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκαν αντίστοιχα αιτήματα «συνεκμετάλλευσης» στο Αιγαίο, ενώ αντίθετα προσθέτει ότι η Ελλάδα την περασμένη πενταετία, έκανε συμμαχίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, για να απομονώσει την Τουρκία.

Από τα λεγόμενα του κ. Τσαβούσογλου προκύπτει ότι η Άγκυρα επιμένει στη μοιρασιά των ενεργειακών πόρων του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι θέσεις αυτές βρίσκουν ευήκοα ώτα στην Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, δηλαδή περί της μοιρασιάς με την Τουρκία των  ενεργειακών πόρων και όχι μόνο, κινούνται ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, με πρόσφατη παρέμβασή του, περί «συνεκμετάλλευσης», αλλά και ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Θάνος Ντόκος.

Σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου ο κ. Ντόκος είχε πει επί λέξει: «εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή (το πιο πιθανόν) στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών (περίπτωση Κατάρ-Ιράν), εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα».

Ταυτόχρονα, το σκηνικό συμπληρώνεται με αναλύσεις και παρεμβάσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής), που προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για να δεχτούν τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η οποία συνεκμετάλλευση, προφανώς και θα γίνει με παραχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας.

Τι είπε ο Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο TRT Haber δήλωσε ότι:  « ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Μητσοτάκη προσωπικά, «εμείς μπορούμε να κάνουμε παρόμοια συμφωνία με εσάς (σ.σ. αντίστοιχη με την τουρκολιβυκή), αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Μην κάνετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Να είστε ειλικρινείς. Να μιλήσουμε. Να μάθετε να μοιράζεστε στην ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έχουν δικαιώματα εδώ».

Αναφερόμενος στις επαφές που είχε ο Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανέφερε ακόμη ότι «ο πρόεδρός μας ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο. Είπαν να κάνουν μια προετοιμασία οι υπουργοί Εξωτερικών για τα θέματα της “τουρκικής μειονότητας” της Θράκης, του τζαμιού στην Αθήνα, της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε, πως η Ελλάδα μαζί με την Ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε, κάποιες φορές με την Αίγυπτο, κάποιες φορές με το Ισραήλ, να απομονώσει την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο με τη λογική «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».

«Δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις μας. Δεν μιλάω μόνο για την περίοδο Μητσοτάκη, αλλά κυρίως την προηγούμενη περίοδο (σ.σ. κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ). Βέβαια η Ελλάδα ενοχλήθηκε όταν κάναμε κινήσεις που απαντήσαμε».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ακόμη πως «έχουν γίνει βήματα για να μειώσουμε την ένταση με την Ελλάδα. Όπως, όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση, συνεχίσαμε τον μηχανισμό που είχε ξεκινήσει με τον Ισμαήλ Τζεμ», αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία όμως πρέπει να σημειωθεί ότι συνδυάζονται με πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών, πάνω από ελληνικά νησιά.

Ακολούθως αναφέρει ότι πως, μέχρι την κυβέρνηση του Τσίπρα τα πράγματα πήγαιναν καλά, αλλά «στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι υπερβολικά εθνικιστικά», έτσι «συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις με τον νέο πρωθυπουργό. Με τη νέα κυβέρνηση ξεκινήσαμε επαφές για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα