Υγεία

Τσιόδρας: Νέο πειραματικό φάρμακο στην Κίνα δίνει ελπίδες


Στα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας αναφέρθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωσή του ο Σ. Τσιόδρας, ο οποίος όμως εξήγησε με έμφαση ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε «γιατί αν συμβεί αυτό ο ιός θα μας διαλύσει γρήγορα». Όπως είπε ο κ. Τσιόδας βλέπει την πορεία της επιδημίας με μια συγκρατημένη αισιοδοξία, τονίζοντας πως υπάρχουν «μικρά, αισιόδοξα μηνύματα, μια βραδεία αύξηση, ίσως αργότερα να έχουμε και μείωση, αλλά αυτό εξαρτάται μόνον από εμάς» και πρόσθεσε ότι μπορούμε να χαρούμε αλλά να θυμάστε ότι γρήγορα μπορούμε να φθάσουμε στο άλλο άκρο συστήνοντας την πλήρη και πιστή εφαρμογή των μέτρων. «Δεν θα μείνουμε για πάντα κλειδωμένη μέσα. Αυτά τα μέτρα που εφαρμόζουμε κάθε μέρα σώζουν ζωές», είπε χαρακτηριστικά και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων όταν τα στοιχεία είναι εμπεριστατωμένα και μας δείχνουν ότι είναι κάτι που θα μπορούμε να το κάνουμε.

Ας μείνουμε σπίτι για να δώσουμε χρόνο στους γιατρούς των ΜΕΘ να συνεχίσουν την καλή δουλειά τους.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών, ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στην ανακάλυψη ενός πειραματικού φαρμάκου από κινέζους επιστήμονες, το οποίο γεννά ελπίδες στην καταπολέμηση του κορονοϊού. Όπως είπε ο ίδιος, τα φάρμακο αυτό φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό από άλλα διαθέσιμα φάρμακα για τη νόσο που προκαλεί ο κορονοϊός, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση εξήγησε ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να δούμε στην πράξη την αποτελεσματικότητά του.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη μετάδοση του ιού από τις γάτες

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα ζώα συντροφιάς και πιο συγκεκριμένα στις γάτες για τις οποίες υπήρχαν κάποιες δημοσιεύσεις που υποστήριζαν ότι μολύνονται από τον ιό και διερευνάται η πιθανότητα μετάδοσής του στον άνθρωπο. «Μια υπό δημοσιεύσει μελέτη ότι και οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με ήπια λοίμωξη από τον ιό, όχι όμως τα σκυλιά, τα κοτόπουλα, το γουρούνια και οι πάπιες. Νομίζω ότι όσοι έχουν γάτες δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς ακόμη και αυτός ο πειραματικός τρόπος μόλυνσής τους δεν φαίνεται να σχετίζεται με την μετάδοση του ιού στον άνθρωπο». Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει αυτά τα στοιχεία να οδηγούν σε εγκατάλειψη των κατοικίδιων, γιατί με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν προκύπτει να έχουν κάποιο σοβαρό ρόλο στη μετάδοση του ιού σε ανθρώπους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα