Πολιτική

Στα σκαριά και δώρο Χριστουγέννων!


Η χορήγηση του ίναι πλέον στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός - Τι είπε για το αφορολόγητο

Η χορήγηση και δώρου Χριστουγέννων είναι πλέον στον σχεδιασμό της κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μετά τη νομοθέτηση σε μόνιμη βάση της 13ης σύνταξης, η κυβέρνηση δρομολογεί και την επαναχορήγηση του δώρου των Χριστουγέννων, εφόσον υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Την εξαγγελία έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο 24/7. Ερωτώμενος σχετικά με την 13η σύνταξη που καταβλήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «στόχος μας είναι να δίνεται αντίστοιχο ποσό και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα», εξηγώντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Αναφερόμενος στη 13η σύνταξη και στις κρατήσεις που έγιναν, διευκρίνισε ότι «το μέτρο της 13ης σύνταξης είναι μόνιμο γι΄ αυτό υπόκειται και στις νόμιμες κρατήσεις».

«Η 13η σύνταξη όπως την καθιερώσαμε είναι ένα ποσό ίσο με το παλιό δώρο Πάσχα. Αυτές είναι οι δυνατότητες τις ελληνικής οικονομίας, και τις εξαντλούμε για να στηρίξουμε τους πολλούς», είπε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τις αντιδράσεις των εταίρων στα μέτρα που ανακοινώθηκαν ο  ο κ. Τσίπρας απάντησε «Από τον Αύγουστο του 2018 η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και πλέον εμείς ορίζουμε τα μέσα με τα οποία πιάνουμε τους στόχους. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να εξαγγείλουμε ήδη από τον Σεπτέμβρη μέτρα για το 2019 και τώρα που βγήκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ εκτιμήσαμε ότι έχουμε έναν δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα που αφορά συντάξεις και μειώσεις φόρων».

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση περί «ματωμένων πλεονασμάτων» ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι το 2014, Γιώργου Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμου και Αντώνη Σαμαρά, πήρανε μέτρα πάνω από 60 δισ. και είχαμε μηδενικό πλεόνασμα. Γιατί; Γιατί δεν σχεδίασαν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως κάναμε εμείς με το ασφαλιστικό μας σύστημα που ήταν στα όρια της κατάρρευσης. Ακόμη αυξήσαμε τις θέσεις εργασίας κατά 350.000. Και τρίτον σταμάτησε η ρεμούλα, και η διαπλοκή και το πάρτι στην υγεία. Έτσι καταφέραμε εμείς τα πλεονάσματα», είπε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση περί «ματωμένων πλεονασμάτων» ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι το 2014, Γιώργου Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμου και Αντώνη Σαμαρά, πήρανε μέτρα πάνω από 60 δισ. ευρώ και είχαμε μηδενικό πλεόνασμα. Γιατί; Γιατί δεν σχεδίασαν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως κάναμε εμείς με το ασφαλιστικό μας σύστημα που ήταν στα όρια της κατάρρευσης. Ακόμη αυξήσαμε τις θέσεις εργασίας κατά 350.000. Και τρίτον σταμάτησε η ρεμούλα, και η διαπλοκή και το πάρτι στην υγεία. Έτσι καταφέραμε εμείς τα πλεονάσματα», είπε ο πρωθυπουργός.

Για το αφορολόγητο

Σχετικά με το αφορολόγητο όριο μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο να μειωθεί». Στο ερώτημα γιατί δεν αποδέχτηκε τις τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020, απάντησε: «Το πότε θα ψηφίσουμε την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου θα το αποφασίσουμε εμείς. Δεν ασχολούμαστε με τα επικοινωνιακά παιχνίδια της αντιπολίτευσης. Είναι κομμάτι του δικού μας σχεδιασμού».

Διαβάστε επίσης