Πολιτική

Τσίπρας προς Ερντογάν: Θα υποστείτε τις συνέπειες - Μήνυμα στην Τουρκία


Ενώ η ένταση στην ανατολική Μεσόγεια και η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, η Αθήνα απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στην Αγκυρα, διαμηνύοντας ότι θα αντιδράσει με όλα τα διαθέσιμα μέσα και ότι δεν θα ανεχθεί  καμία παραβίαση κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

«Οποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας - Κύπρου και το διεθνές δίκαιο, θα υποστεί τις συνέπειες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που συγκλήθηκε εκτάκτως  για να συζητήσει τις εξελίξεις και τους περαιτέρω χειρισμούς.
 Ηταν ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία,  που συνεχίζει να «παίζει τη φωτιά», δημιουργώντας συνθήκες που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης και αυξάνουν τον κίνδυνο «θερμού επεισοδίου».

 Κυρώσεις στην Τουρκία από ΕΕ

Το μήνυμα θα συνοδευτεί τις επόμενες ημέρας με έμπρακτα δείγματα αποφασιστικότητας της ελληνικής πλευράς, η οποία αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις εξελίξεις, αλλά δεν δείχνει καμία διάθεση να συρθεί σε κινήσεις «κατευνασμού» της Αγκυρας.

Αθήνα και Λευκωσία κινούνται συντονισμένα, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν την ευρύτερη δυνατή διεθνή στήριξη για την απόκρουση και αποδοκιμασία των τουρκικών ενεργειών.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συνδιαμορφώσουν ένα πλαίσιο χειρισμών. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας στις αποψινές δηλώσεις του,  θα κινηθούν συντονισμένα  για να προετοιμάσουν το έδαφος προκειμένου η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ «να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις» και να επιβάλει  στην Τουρκία κυρώσεις.
«Το μήνυμα πρέπει να είναι  ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών-μελών της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, θα έχει συνέπειες», είπε ο πρωθυπουργός.

Οχι στην κινδυνολογία

Νωρίτερα η έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ από τον πρωθυπουργό - ο οποίος διέκοψε μάλιστα την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα – ανέβασε το «θερμόμετρο», τροφοδοτώντας σενάρια για επικείμενη σοβαρήελληνοτουρκική κρίση.
 Ο κ. Τσίπρας έσπευσε να καθησυχάσει, τονίζοντας στις δηλώσεις του ότι «η Ελλάδα πιο ισχυρή και ασφαλής  από ποτέ» - και ότι δεν  χρειάζεται κινδυνολογία.
 Ο κ. Τσίπρας τόνισε η χώρα μας  μπορεί να βασίζεται στη στήριξη της διεθνούς κοινότητας . «Εχουμε οικοδομήσει συμμαχίες και ερείσματα και ο ρόλος μας έχει αναβαθμισθεί», είπε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης