Πολιτική

Βινύλιο, τα καλύτερά μας χρόνια


Βινύλιο, τα καλύτερα μας χρόνια, ένα βιβλίο που καταγράφει μέσα του την ιστορία μιας ολόκληρης γενιάς. Τη γενιά που έφερε στην Ελλάδα τη μόδα της μουσικής και του χορού. 

Ο Γιάννης Αλεξίου είναι ο δικός μας άνθρωπος στη δημοσιογραφία. Τον γνωρίζω πολλά χρόνια όταν κάναμε μαζί το πολιτιστικό ρεπορτάζ. Μάχιμος και γνώστης της μουσικής όσο λίγοι άνθρωποι στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια ανακάλυψα ότι είμαστε και γειτονάκια εκεί στην αγαπημένη Νέα Σμύρνη. Η οικονομική κρίση έβγαλε πολλούς συναδέλφους εκτός επαγγελματικής τροχιάς και έφερε πολλά δεινά στον επαγγελματικό μας στίβο.

Ο Γιάννης όμως απέδειξε ότι αν έχει αγάπη γι αυτό που κάνεις και διάθεση να παλέψεις παντού υπάρχουν διέξοδοι. Ένας από αυτούς είναι αυτό το βιβλίο.

Όπως λέει και ο ίδιος «Είναι ένα βιβλίο που γράφτηκε με πολύ μεράκι. Με αφετηρία τους δίσκους βινυλίου, τους οποίους συλλέγω από 12 ετών, το 1978, ξετυλίγεται μια εποχή χωρίς ίντερνετ, γεμάτη πάρτυ, χορό στις ντισκοτέκ, ροκ κλαμπ, ροκάδες και καρεκλάδες, καλό ραδιόφωνο, καλό ποδόσφαιρο και δισκάδικα σε κάθε γειτονιά.» 

Στόχος του συγγραφέα, είναι ο κάθε αναγνώστης να βρει ένα ή περισσότερα κομμάτια του εαυτού του διαβάζοντας τις βιωματικές αναμνήσεις που περιγράφει ο Γιάννης, οι οποίες ξεκινούν από την εποχή της κασέτας στα 70ς, όταν όλοι μας αντιγράφαμε εκεί τους δίσκους που δεν είχαμε λεφτά να τους αγοράσουμε όλους, και φτάνει στο σήμερα με την καταγραφή των δισκάδικων της Αθήνας κι ένα κατάλογο με τους 110 δίσκους για μια σωστή ροκ δισκοθήκη ! 

Επίσης καταξιωμένοι καλλιτέχνες, όπως οι Σαββόπουλος, Κηλαηδόνης, Πουλικάκος, Σπάθας, Γενίτσαρης, Κυπουργός, Στ. Βαμβακάρης, Λογαρίδης, Παυλίδης, Τρανταλίδης, Les McCann, Pat Martino, Alan Holdsworth, Γιάννης Πετρίδης κ.α. μιλούν για ιστορικές ηχογραφήσεις τους, από την πορεία του συγγραφέας ως μουσικός συντάκτης.

 Οι λάτρεις της μουσικής θα αγαπήσουν αυτό το βιβλίο, οι άνθρωποι της δικής μας γενιάς, γιατί κ εγώ ανήκω στη γενιά του Γιάννη, θα θυμηθούν, θα δακρύσουν και θα γελάσουν, ενώ οι νεότεροι θα μάθουν τι κάναμε τότε!

Το βιβλίο κοστίζει 10 ευρώ και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΦΑΡΦΟΥΛΑΣ.

Λίγα λόγια για το Γιάννη Αλεξίου

Ο Γιάννης Αλεξίου γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα, είναι δημοσιογράφος και για κάποιο διάστημα είχε το δικό του δισκάδικο. Εργάστηκε ως μουσικός συντάκτης σε εφημερίδες και περιοδικά (Βραδυνή, Δίφωνο, Ήχος κ.αλ.), έχει συνεργαστεί με ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και έχει οργανώσει συναυλίες και παζάρια δίσκων. Είναι από τους διοργανωτές του παζαριού δίσκων «Vinyl is back», που γίνεται δύο φορές, κάθε χρόνο, στην Τεχνόπολη της Αθήνας.