Αγορές

Βουτιά στο ΧΑ, μεγάλες απώλειες στις τράπεζες – Μαύρη εικόνα στις αγορές


Προσωρινή αποδείχθηκε η ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο, το οποίο σήμερα επιστρέψει σε «καθεστώς» ισχυρών πιέσεων, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται ραπίσματα και σήμερα. Μαύρο είναι και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον με τις ευρωαγορές να καταγράφουν σημαντικές απώλειες αλλά και τα futures της Wall Street να κινούνται πολύ χαμηλά. Εκτόξευση στα 135 ευρώ σημείωσε η τιμή του φυσικού αερίου!

Η χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ και οι ανακοινώσεις της Λαγκάρντ που ακολούθησαν για το νέο εργαλείο στήριξης των ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, δεν έπεισαν επενδυτές και αγορές. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέφυγε να τοποθετηθεί με σαφήνεια για το πότε θα θέσει σε εφαρμογή το νέο «όπλο» στην αγορά ομολόγων, ούτε παρείχε επεξηγήσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους. Την ίδια στιγμή η Fed «πυροδότησε» τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από το 1994 (κατά 0,75), ενώ και άλλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο ακολουθούν αυτή τη οδό.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ σήμερα αναμένεται και αντίστοιχη ενέργεια από την Τράπεζα της Αγγλίας

Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο, με τις τραπεζικές μετοχές να  βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. O Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρεί κάτω από τις 820 μονάδες, στις 819,26 μονάδες σημειώνοντας πτώση -2,35% . Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 24,82 εκατ. ευρώ.

Σοβαρό πλήγμα δέχεται ο τραπεζικός κλάδος που  κατρακυλάει στο -3,72% . Η μετοχή της Eurobank υποχωρεί κατά 4%, ενώ της Πειραιώς καταγράφει ζημιές 3,85%, έχοντας πορεία προς το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (κάτω του 1 ευρώ) Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρατηρείται στη μετοχή της Eurobank, η οποία υποχωρεί στο -4% και τo 0,87 ευρώ. Κατά 4,64%  κατρακυλάει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ αυτή της Alpha Bank έχει απώλειες 4,18%.

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας (+0,63%) και του Πετρελαίου (+0,32%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-2,92%) και της Τεχνολογίας (-2,13%).

Μοναδική μετοχή στην υψηλή κεφαλαιοποίησηι αυτή της Ελλάκτωρ στο +0,12%, ενώ μεγάλες απώλειες καταγράφει η μετοχή της ΔΕΗ (2,77), του ΟΠΑΠ (1,98%) και του ΟΤΕ (2,68%).

Μεγάλες απώλειες στις ευρωαγορές

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι ευρωαγορές κατά τις σημερινές συνεδριάσεις. Συγκεκριμένα, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX πέφτει 2,84% στις 13.102 μονάδες, όπως ο FTSE100 στο Λονδίνο υποχωρεί 2,22% στις 7.111 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC βουτά 2,24% στις 5.894 μονάδες.

Κόκκινα ταμπλό στον ευρωπαϊκό νότο με το ΜΙΒ στο ΜΙλάνο χαμηλότερα 2,94% στις 21.816 μονάδες και τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη 1,55% πιο κάτω στις 8.047 μονάδες.

Υποχωρούν τα futures στη Wall Street

Υποχωρούν και τα futures στη Wall Street, με τον δείκτη Dow Jones να κινείται πτωτικά κατά 1,82%, τον Νasdaq να καταγράφει απώλειες 2,71% και τον S&P 500 να έχει πάρει και αυτός την κατιούσα, στα επίπεδα του 2,25%.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα