Πολιτική

Βραδυφλεγής βόμβα η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα


Δυσφορία σε Αθήνα και Βρυξέλλες για τις αποκαλύψεις. Στον αέρα διαπραγμάτευση, αξιολόγηση και χρέος

Με έντονη δυσφορία σε Αθήνα και Βρυξέλλες για τους αποκαλυφθέντες σχεδιασμούς των Τόμσεν-Βελκουλέσκου, ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη διαμηνύσει προς  την Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν υπάρχει πλέον η αναγκαία εμπιστοσύνη, θέτοντας εμμέσως θέμα απομάκρυνσης των δύο στελεχών του Ταμείου από τη διαπραγμάτευση. Ζήτησε επίσης από την επικεφαλής του ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει το Ταμείο τις θέσεις και τις προθέσεις του 

Αργά το βραδύ το Κυριακής, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε επισήμως με προσεκτικές διατυπώσεις που κρύβουν υψηλούς τόνους, διεμηνύοντας πως παρέχει στήριξη στους συνεργάτες της. Μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει ανοησίες τα περί πίεσης στην διαπραγμάτευση μ' ένα πιστωτικό γεγονός ως ενδεχόμενο στο τραπέζι διαμηνύοντας πως και για το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών είναι η άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Από την άλλη πλευρά, μιλώντας για το κλίμα που διεξάγονται οι συζητήσεις, αφήνει σαφείς αιχμές για τις ελληνικές αρχές και το γεγονός ότι πρέπει να σέβονται τις ιδιωτικές συζητήσεις!! Τέλος, όπως αναφέρει, το ΔΝΤ εμπλέκεται στις συζητήσεις καλή τη πίστη και χωρίς διαρροές, ενώ προσβλέπει σε προσωπική συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργό για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε αναλυτικά:  Λαγκάρντ: Ανοησίες τα περί πιστωτικού γεγονότος, αιχμές για τις διαρροές

Το κλίμα είναι εκρηκτικό και η διαπραγμάτευση μπορεί να πάρει οποιαδήποτε τροπή, καθώς όλες οι πλευρές θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να προωθήσουν απόψεις, γνωρίζοντας ότι τα χρονικά περιθώρια για συμφωνία στενεύουν και όλα θα παιχθούν "στην κόψη του ξυραφιού", με περίπλοκους χειρισμούς και πιθανότατα με συμβιβασμούς της  τελευταίας στιγμής.
Κυβερνητικοί παράγοντες  εκφράζουν προβληματισμό ως προς τη δυνατότητα να συνεχισθεί η διαπραγμάτευση «σαν να μην έχει συμβεί τίποτα» και να περιοριστεί στα ανοιχτά ζητήματα (κόκκινα δάνεια, ασφαλιστικό κλπ), ενώ είναι πλέον γνωστό ότι τα στελέχη του ΔΝΤ σχεδίαζαν να φέρουν την Ελλάδα προ πιστωτικού γεγονότος, ώστε να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αποδεχθεί  τις απαιτήσεις τους για περικοπές συντάξεων και μεγαλύτερη φορολογία.
Ενθαρρυντικά είναι πάντως τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, όπου επικρατεί σκεπτικισμός για τους χειρισμούς του ΔΝΤ, μετά την αποκάλυψη ότι Τόμσεν και Βελκουλέσκου σχεδίαζαν να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία, για να φέρουν την την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ προ εκβιαστικής απειλής, ώστε να αποδεχθούν τις απαιτήσεις τους.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν'οτι  Κομισιόν και ΕΚΤ θέλουν τώρα να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα η διαπραγμάτεσυη, με ό,τι συμβιβασμούς είναι αναγακαίοι, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης  μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.
 

Μπαράζ επαφών Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες

Με αφορμή τις διαρροές συνομιλιών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σειρά τηλεφωνικών επαφών με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον Πρόεδρο της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιοβάνι Πιτέλα, τον διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και την Καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. 
 
Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους Υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.  
 
Από όλες τις παραπάνω συνομιλίες διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση είναι η ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο. Σήμερα ο Πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. 
 
Τι είχε ζητήσει ο Τσίπρας από τη Λαγκάρντ
 
Απάντηση και εξηγήσεις από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένει η ελληνική κυβέρνηση, μετά το μείζον θέμα που ανέκυψε  με τη δημοσιοποίηση των διαλόγων Τομσεν-Βελκουλέσου από τα Wikileaks.  Αργά το Σάββατο ο  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέστειλε στην κ. Λαγκάρντ επιστολή, όπου επισημαίνει ότι όσα αποκαλύπτονται για τους σχεδιασμούς στελεχών του ΔΝΤ κλονίζουν την αξιοπιστία της διαπραγμάτευσης, η οποία πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας.
 
Ο πρωθυπουργός ζητά από τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου.
 
Εγείρει μάλιστα θέμα εμπιστοσύνης, εκφράζοντας προβληματισμό ως  προς το αν μπορεί η Ελλάδα μπορεί να εμπιστεύεται τους εκπροσώπους των Θεσμών - εν προκειμένω του ΔΝΤ - και να συνεχίσει να διαπραγματεύεται καλή τη πίστη.
 
Επισημαίνει ως υπέρβαση κάθε διαδικασίας και παραβίαση και των πλέον στοιχειωδών κανόνων τις συζητήσεις για χρήση πιστωτικού γεγονότος ως  μέσου πίεσης προς την Ελλάδα και τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.
 
Επισημαίνει εμμέσως ότι τα δύο στελέχη του ΔΝΤ συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το βρετανικό δημοψήφισμα και διατυπώνουν πρόθεση να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ για να προσχωρήσει στις θέσεις τους. Κατ' αυτό τον τρόπο δημιουργούν κινδύνους συνολικής πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη.
 
Η διαρροή των Wikileaks
 
Τα όπλα πίεσης που χρησιμοποιούνται απέναντι στη χώρα αποκάλυψε το Wikileaks μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας του διευθυντή του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του Ταμείου στο κουαρτέτο Ντέλια Βελκουλέσκου  και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου Ιβα Πέτροβα, στην οποία γίνεται πιο ξεκάθαρη από ποτέ η πρόθεση του ΔΝΤ να πιέσει την Ελλάδα με χρεoκοπία προκειμένου να περάσει τα δικά του σκληρά μέτρα.
 
Η εν λόγω συνομιλία φέρεται να έγινε στις 19 Μαρτίου. Μιλούν για μέτρα 2,5% του ΑΕΠ, ότι δεν πρόκειται να δεχθούν πακέτο μικρών μέτρων, ενώ επιτίθενται στη Μέρκελ για το αν θέλει να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. 
 
Ο Πολ Τόμσεν φέρεται να προσπαθεί να μην επιστρέψει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, ώστε να καθυστερήσει η αξιολόγηση μέχρι τον Ιούλιο, η Αθήνα να μείνει χωρίς λεφτά και να υποχρεωθεί να δεχτεί τις απαιτήσεις του Ταμείου για νέα σκληρά μέτρα, που δεν προβλέπονται στη συμφωνία. 
 
Όπως προκύπτει από τη συνομιλία, ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, προωθεί  μέτρα για τη συμφωνία και επιπλέον μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους. Προαναγγέλλει δε ότι το ΔΝΤ θα αρνηθεί να συμφωνήσει στην αξιολόγηση και δεν θα δεχθεί μικρό πακέτο μέτρων.
 
Αυτό που ουσιαστικά προτείνει είναι η Ελλάδα να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, να τελειώνουν τα λεφτά και να είναι έτοιμη να χρεοκοπήσει, να βρεθεί ενόψει πιστωτικού γεγονότος, προκειμένου να υποχρεωθεί να πάρει τα μέτρα όπως τα θέλει το ΔΝΤ. 
 
Έτσι, η συζήτηση για την αξιολόγηση θα πάει μέχρι τον Ιούλιο, ώστε να συμπέσει με το δημοψήφισμα για το Brexit και οι Ευρωπαίοι να καθυστερούν, αφού δεν θα θέλουν να πάρουν αποφάσεις πριν το βρετανικό δημοψήφισμα.
 
Αποκαλύπτει, επίσης, ότι σχεδιάζει να εκβιάσει την Άγκελα Μέρκελ με την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, η οποία θα προκαλέσει ενοχλητικές ερωτήσεις στη γερμανική Βουλή.
 
Συγκεκριμένα λέει, ''κοίτα, κ. Μέρκελ, είναι αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. Πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;''. Αυτό είναι πραγματικά το θέμα».
 
Η Ντέλια Βελκουλέσκου λέει ότι ήταν λάθος τους η Συμφωνία του Ιουλίου, καθώς δίνει στην Ελλάδα ένα πολύ δυνατό επιχείρημα να μην δέχονται τα επιπλέον μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, ότι οφείλουν να εφαρμόσουν μόνο όσα συμφώνησαν και τίποτα παραπάνω.  «Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά να θέσουμε στους Έλληνες κάτι πολύ χειρότερο. Τους βάλαμε το μίνιμουμ που ήμασταν πρόθυμοι να σκεφτούμε και οι Έλληνες λένε ότι δεν διαπραγματευόμαστε», αναφέρει.
 
Λέει, επίσης, ότι έπρεπε να έχουν βάλει στους Έλληνες πολύ χειρότερους στόχους, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας την τεράστια διαπραγματευτική επιτυχία της Ελλάδας με τη Συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.
 
Ωστόσο λέει πως «είναι ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα υποχώρησε... υποχώρησε στη φορολογική μεταρρύθμιση, στην έκπτωση φόρου και στις επικουρικές συντάξεις» και απαντωντας στον Τόμσεν λέει πως «αν η ελληνική κυβέρνηση πιεστεί αρκετά θα το έκανε... Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, οπότε αυτό είναι το πρόβλημα».  Ακολούθως προετεινει δύο προγράμματα.... «Το ερώτημα είναι αν οι Ευρωπαίοι θα αποδέχονταν τους μεσοπρόθεσμους στόχους της Κομισιόν, για τους σκοπούς του προγράμματος και τους δικούς μας στόχους για τους σκοπούς της ελάφρυνσης χρέους», λέει.
 
Το Wikileaks αποκαλύπτει, ακόμη, ότι είναι στα σκαριά σύσκεψη για το ελληνικό χρέος στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 15-17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.
 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις