Πολιτική

«Βράζουν» τα νησιά-κυβερνητικό ναυάγιο στο προσφυγικό


Σε φιάσκο εξελίχθηκε η επιχείρηση επιβολής από διμοιρίες των ΜΑΤ της κατασκευής κλειστών δομών για πρόσφυγες/μετανάστες σε νησιά του Βορείου Αιγαίου πιστοποιώντας το κυβερνητικό ναυάγιο στη διαχείριση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού.

Η κυβέρνηση που έστειλε 10 και πλέον διμοιρίες των ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο, για να επιβάλει «δια ροπάλου» τις αποφάσεις της υποχρεώθηκε χθες βράδυ (26/2)  από τις οργισμένες, μαζικές αντιδράσεις των κατοίκων να αποσύρει άρον άρον τις μεταφερθείσες αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα.

Ας δούμε όμως πως η αλαζονική επίδειξη δύναμης μετατράπηκε σε άτακτη υποχώρηση:

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ούτε σχέδιο, ούτε προετοιμασία είχε για την αντιμετώπιση του μείζονος προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος. Αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο είχε μείνει στα καφενειακού τύπου ευφυολογήματα για την «κυρά Τασία και τους μετανάστες που λιάζονται» και στις αμέτρητες προεκλογικές υποσχέσεις προς κάθε κατεύθυνση ότι: «μόλις φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ που έφερε το πρόβλημα, μαζί του θα φύγουν και οι μετανάστες». Ωστόσο, τα προβλήματα δεν λύνονται δια μαγείας, ούτε με παχιά, ανέξοδα προεκλογικά λόγια. Και το υπαρκτό πρόβλημα διογκώθηκε με την αύξηση των ροών από το καλοκαίρι.

Μάλιστα η κυβέρνηση αντί να συνεχίζει να «χτίζει» πάνω σε ό,τι είχε οικοδομηθεί τα προηγούμενα χρόνια, όπως το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, τα γκρέμισε, συμβολικά, για να καταδείξει την αποτυχία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Το λάθος αναγνώρισε αργότερα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Όμως τα προβλήματα δεν λύνονται ούτε με τακτικισμούς και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου και ενώ πρόσφυγες/μετανάστες στοιβάζονται κυρίως στα νησιά του Βορείου Αιγαίου η κυβέρνηση ανακοινώνει το σχέδιο Χρυσοχοΐδη, που προβλέπει, τη μεταφορά 20.000 σε διάφορες περιοχές της ενδοχώρας (1.500 άτομα σε κάθε περιφέρεια είχε ειπωθεί) μέχρι το τέλος του έτους.

Οι κυβερνητικές προθέσεις καθησυχάζουν προσωρινά τους νησιώτες, καθώς βλέπουν προοπτική αποσυμφόρησης των νησιών. Όμως καθώς ξεκινούν οι μεταφορές προσφύγων/μεταναστών εκδηλώνονται αντιδράσεις από κατοίκους των προορισμών τους και το σχέδιο παγώνει.

Η «θυσία» των νησιών

Επανιδρύεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπου τοποθετείται ο χιώτης βουλευτής Νότης Μηταράκης (σ.σ. η συμβίωσή του με τον Γιάννη Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας ήταν αδύνατη) και μπροστά στην απειλή διάχυσης του πολιτικού κόστους η κυβέρνηση αποφασίζει να «θυσιάσει» τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Η απόφαση επιβεβαιώνεται με την επίταξη 5 εκτάσεων σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, για τη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών.

Οι νησιώτες αντιλαμβάνονται ότι κινδυνεύουν στις υπάρχουσες δομές (Μόρια κλπ) να προστεθούν νέες και ξεκινούν κινητοποιήσεις. Και αντί η κυβέρνηση να κάνει διάλογο και ως μια κίνηση κατευνασμού να προχωρήσει σε σταδιακό άδειασμα των υφιστάμενων δομών, στέλνει σε Λέσβο και Χίο περισσότερες από 10 διμοιρίες ΜΑΤ, που μάλιστα αποβιβάζονται επιδεικτικά σε σχηματισμό, για να επιβάλει την απόφασή της, με τα γκλοπ και τα χημικά.

Η εντελώς άστοχη κίνηση και οι αστυνομικές βιαιότητες που ακολούθησαν, προκαλούν την δικαιολογημένη «έκρηξη» των νησιωτών με το «ποτάμι οργής» που διαμορφώνεται  να υποχρεώνει τον πρωθυπουργό σε εντολή απόσυρσης των διμοιριών ΜΑΤ και σε πρόσκληση διαλόγου στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όσο για τη συνέχεια, είναι φανερό ότι εφόσον η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να αναλάβει το όποιο πολιτικό κόστος και στην ηπειρωτική χώρα, μεταφέροντας εκεί πρόσφυγες/μετανάστες, η εστία των νησιών θα παραμένει ενεργή και θα φουντώνει.  

Δημήτρης Κυριακόπουλος

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα