Αγορές

Wall Street: Ισχυρή πτώση λόγω ανησυχίας για την κερδοφορία κολοσσών


Με απώλειες ξεκίνησε ο μήνας για τη Wall Street καθώς οι επενδυτές φάνηκαν να επηρεάζονται αρνητικά από τα αποτελέσματα τρίμηνου τεχνολογικών κολοσσών όπως η Amazon και η Apple, την κατάρρευση της μεταποιητικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ αλλά και τις νέες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ κατά της Κίνας.

O Dow Jones διολίσθησε 2,5% ή 620 μονάδες στις 23.723 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,8% στις 2.831 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε 3,2% χαμηλότερα στις 8.620 μονάδες.

Αξιοσημείωτη πάντως η μηνιαία ανάκαμψη των δεικτών. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 12,7% και ο Dow Jones 11,1%. Ήταν η τρίτη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος για τον S&P 500 από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Amazon ανακοίνωσε ότι τα κόστη που συνδέονται με τον κορονοϊό όπως η εξέταση των υπαλλήλων και οι υψηλότεροι μισθοί αύξησαν τις δαπάνες, με την εταιρεία να χρησιμοποιεί τα κέρδη της για να τις καλύψει. Ως προς τα βασικά του μεγέθη, ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου κατέγραψε ισχυρά έσοδα που ξεπέρασαν τα 75 δισ. δολάρια, αλλά και επιβράδυνση της κερδοφορίας της για το α' τρίμηνο. Από την άλλη η Apple δεν παραχώρησε καθόλου guidance για το τρέχον τρίμηνο, για πρώτη φορά μετά από πάνω από μια δεκαετία. Ωστόσο, ο CEO Tim Cook είπε ότι η Apple είδε βελτίωση στο β' μισό αυτού του μήνα, μετά από μια πολύ κακή περίοδο στα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου. Η μετοχή της Amazon υποχώρησε 7,4%, ενώ της Apple 1,6%. Με απώλειες 10% έκλεισε η μετοχή της Tesla, μετά το tweet του Elon Musk ότι η τιμή της είναι «πολύ υψηλή».

Η Exxon Mobil ανακοίνωσε ότι εμφάνισε ζημιές στο α΄ τρίμηνο, ως αποτέλεσμα μιας μεγάλης απομείωσης, και ότι τα έσοδα υποχώρησαν 12% καθώς η πανδημία επηρέασε σημαντικά τη ζήτηση, οδηγώντας σε "άνευ προηγουμένου” πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων. Ήταν η πρώτη φορά που η Exxon Mobil καταγράφει τριμηνιαίες ζημιές τα τελευταία τουλάχιστον 32 χρόνια.

Στις μάκρο ειδήσεις της ημέρας, η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ βυθίστηκε σε χαμηλό 11 ετών τον Απρίλιο, καθώς ο κορονοϊός προκάλεσε προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, σε ευθυγράμμιση με την άποψη των αναλυτών ότι η οικονομία βυθίζεται περισσότερο σε ύφεση. Ο ISM ανακοίνωσε ότι ο δείκτης εθνικής εργοστασιακής δραστηριότητας υποχώρησε στις 41,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις 49,1 μονάδες τον Μάρτιο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 5% στα 19,8 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού αυξήθηκε 0,8% στα 1.708 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε 0,62%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,097 δολ./ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις