Αγορές

Wall Street: Με κέρδη έκλεισε η εβδομάδα


Με κέρδη ολοκληρώθηκε η σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street με κυρίαρχα θέματα να παραμένουν η εξέλιξη της πανδημίας του Covid-19 σε συνάρτηση και με την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Οι επενδυτές αναθάρρησαν με την ανακοίνωση της Gilead ότι επιπρόσθετα στοιχεία από μελέτη έδειξαν ότι το φάρμακο remdesivir βελτίωσε σημαντικά την κατάσταση ασθενών που είχαν νοσήσει σοβαρά με Covid-19.

Όπως ανέφερε η φαρμακευτική σε ανακοίνωσή της, το remdesivir συνδέεται με 62% μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τη συνηθισμένη αγωγή. Το 74,4% των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο είχαν θεραπευτεί ως τη 14η ημέρα, έναντι 59% των ασθενών που λάμβαναν τη συνηθισμένη αγωγή.

Στον αντίποδα οι ΗΠΑ συνεχίζουν καθημερινά να καταρρίπτουν αρνητικά ρεκόρ. ειδικότερα όπως ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς το νέο θλιβερό ρεκόρ αγγίζει τα 65.500 και πλέον κρούσματα από τον COVID-19. Ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων μόλυνσης από τον κορονοϊό στη χώρα αφότου άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία έχει πλέον ξεπεράσει τα 3,11 εκατομμύρια. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί μόλις την Τρίτη, με πάνω από 60.200 νέα κρούσματα σε μια μέρα, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε την Παρασκευή πως αποκλείει μια δεύτερη εμπορική συμφωνία με την Κίνα. «Δεν το σκέφτομαι αυτή τη στιγμή. Η σχέση με την Κίνα έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα» ανέφερε σε συζήτηση με δημοσιογράφους ενώ ο πρόεδρος φέρεται να επέρριψε τις ευθύνες για την κατάρρευση των διμερών σχέσεων στην πανδημία. «Θα μπορούσαν να το είχαν σταματήσει. Δεν το έκαναν» ανέφερε.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,44% ή 369 μονάδες, στις 26.075, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,05% στις 3.185 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,66% στις 10.617 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των JP Morgan (+5,6%) και Goldman Sachs (+4,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Microsoft (-0,4%) και Cisco Systems (-0,1%).

Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 2,4% στα 40,55 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε μόλις 0,1% στα 1.802 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, το πετρέλαιο έχασε μόλις 0,3% και ο χρυσός κέρδισε 0,7%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,64%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,0% σε σχέση με το ευρώ, στο 1,1304 δολ. από 1,1286 την προηγούμενη μέρα.