Αγορές

Wall Street: Νέα άνοδος παρά την παραπομπή Τραμπ


Δεύτερη μέρα ανόδου, που ήταν όμως οριακή, σημειώθηκε σήμερα στη Wall Street με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση μετά την παραπομπή Τραμπ.

Ειδικότερα, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έδωσε εντολή στην Επιτροπή Δικαιοσύνης να ετοιμάσει το κατηγορητήριο για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για δίκη στη Γερουσία.

Αν όπως αναμένεται, η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει το κατηγορητήριο, η διαδικασία θα μεταφερθεί στη Γερουσία, όπου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων επί των παρόντων για την καθαίρεση του προέδρου.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου τονίζοντας ότι «οι Δημοκρατικοί θα έπρεπε να ντρέπονται».

Στο μεταξύ, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να περικοπούν κάποιοι δασμοί εάν Κίνα και ΗΠΑ θέλουν να καταλήξουν σε μια ενδιάμεση συμφωνία για το εμπόριο. «Η κινεζική πλευρά πιστεύει ότι εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν στη φάση 1 της συμφωνίας, θα πρέπει αντίστοιχα να μειωθούν οι δασμοί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γκάο Φενγκ, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε στενή επικοινωνία.

Η ολοκλήρωση της ‘φάσης 1’ της συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αναμενόταν αρχικά τον Νοέμβριο, ενόψει της επιβολής νέου γύρου αμερικανικών δασμών που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου και που αναμένεται να καλύψει κινεζικές εισαγωγές αξίας περίπου 156 δισ. δολαρίων.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ υποχώρησε πάνω από 7% τον Οκτώβριο, σε χαμηλό 16 μηνών, κυρίως λόγω των χαμηλότερων εισαγωγών από την Κίνα. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, το έλλειμμα συρρικνώθηκε στα 47,2 δισ. δολάρια από 51,1 δισ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, ο αριθμός των Αμερικανών οι οποίοι υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας στο τέλος Νοεμβρίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, επιστρέφοντας κοντά σε χαμηλό πενήντα ετών.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,1% ή 28 μονάδες στις 27.677, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,13% στις 3.116 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,05% στις 8.570 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+2,2%) και Apple (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των 3M (-1,6%) και Cisco Systems (-%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παρέμεινε αμετάβλητη στα 58,43 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,1% στα 1.481 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1101 δολ. από 1,1076 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε άνοδο κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,79%.