Αγορές

Wall Street: Νέα ιστορικά ρεκόρ λόγω της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ- Κίνας


Νέα ρεκόρ κατέγραψαν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της Κίνας ότι υπήρξε συμφωνία με τις ΗΠΑ για άρση των δασμών που έχουν επιβληθεί και από τις δύο χώρες σε διαφορετικές φάσεις και αναλογικά.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, Gao Feng, τονίζοντας ότι το ποσό της δασμολογικής ελάφρυνσης που θα έρθει στην πρώτη φάση, και που θα υπογραφεί τις προσεχείς εβδομάδες, θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας,
Όπως είπε ο Gao Feng, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, η αναλογία των δασμών που θα ακυρωθούν, πρέπει να είναι η ίδια. «Το πόσοι δασμοί θα ακυρωθούν, μπορεί να είναι μέρος της διαπραγμάτευσης» είπε ο Gao Feng, υποστηρίζοντας πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες να ακυρώσουν σε διάφορες φάσεις τους δασμούς που έχουν επιβληθεί τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου.

Σε επίπεδο μετοχών, κέρδη της τάξης του 1% σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing και Caterpillar, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επίτευξη ιστορικού υψηλού για τον Dow Jones. Σε τροχιά κερδών βρέθηκε και ο τεχνολογικός κλάδος, καθώς ωφελείται σημαντικά από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας,  με τις μετοχές των Micron Technology, AMD και Skyworks Solution να ενισχύονται άνω του 1%, ενώ στο +0,9% κινήθηκε η μετοχή της Apple. Ράλι +6,6% για τη Qualcomm μετά την ανακοίνωση μεγεθών τριμήνου καλύτερων των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Στις μάκρο ειδήσεις της ημέρας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας κατέγραψε αναπάντεχη πτώση την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν στις 211.000 την εβδομάδα που έληξε στις 2 Νοεμβρίου από 219.000 την περασμένη εβδομάδα.  Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν στις 215.000.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,66% ή 182 μονάδων στις 27.674, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,16% στις 3.081 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,28% στις 8.434 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Dow Inc. (+2,7%) και Goldman Sachs (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-1,6%) και Coca Col (-1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,4% στα 57,15 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών και συγκεκριμένα κατά 1,8% στα 1.466 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1045 δολ. από 1,1065 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από την εκλογή Τραμπ ήτοι κατά 12 μονάδες βάσης στο 1,92%.