Αγορές

Wall Street: Οι θετικές εξελίξεις στο εμπόριο έφεραν σημαντικά κέρδη


Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street καθώς ΗΠΑ και Κίνα κατέληξαν σε μερική εμπορική συμφωνία την Παρασκευή η οποία ανοίγει το δρόμο για να σταματήσει ο εμπορικός πόλεμος και να επιτευχθεί μα ευρύτερη συμφωνία μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Με βάση τη συμφωνία, η Κίνα θα κάνει κάποιες παραχωρήσεις στις ΗΠΑ όσον αφορά τα αγροτικά προϊόντα και οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε άρση κάποιων δασμών. Σημειώνεται ότι η συμφωνία μπορεί να τροποποιηθεί καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λιού Χε συναντώνται σήμερα στην Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, η Fed ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα αγοράζει περίπου $60 δισ. αμερικανικών κρατικών ομολόγων τον μήνα για να διασφαλίσει ότι υπάρχουν «άφθονα αποθεματικά» στο τραπεζικό σύστημα. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει τουλάχιστον ως το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Παράλληλα, θετικός ήταν ο αντίκτυπος από το υψηλό τριών μηνών της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν σκαρφάλωσε στις 96 μονάδες, από 93,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 92,5 μονάδες.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,2% ή 319 μονάδων στις 26.815, ο S&P κατέγραψε κέρδη 1,09% στις 2.970 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,34% στις 8.057 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Dow Inc. (+5,1%) και Caterpillar (+4,8%) ενώ πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των McDonalds (-1,4%) και UnitedHealth (-0,7%) .

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά 2,2% στα 54,70 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,8% στα 1.488 δολ./oz.

Στην εβδομάδα το πετρέλαιο κέρδισε 3,6% ενώ ο χρυσός έχασε 1,6%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1043 δολ. από 1,1004 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε άνοδο εννέα μονάδων βάσης στο 1,76%.