Αγορές

Wall Street: Οριακές διακυμάνσεις με το βλέμμα στο εμπόριο και στην παραπομπή Τραμπ


Με απώλειες ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street καθώς οι επενδυτές βλέπουν να απομακρύνεται το ενδεχόμενο μιας «αρχικής» εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας πριν τη λήξη της διορίας για την επιβολή επιπλέον δασμών σε κινεζικά προϊόντα στις 15 Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα, κινέζος αξιωματούχος του υπουργείου Εμπορίου δήλωσε ότι το Πεκίνο ελπίζει σε συμφωνία πριν τη λήξη της προθεσμίας ενώ από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ, Σόνι Πέρντιου ανέφερε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ περιμένει «μια κίνηση» από την Κίνα προκειμένου να αποφευχθούν νέοι δασμοί.

Εξάλλου στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και η παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ. Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν ότι το κατηγορητήριο για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ σε δίκη περιλαμβάνει τα παραπτώματα της κατάχρησης εξουσίας και παρακώλυσης της δικαιοσύνης.

«Το να παραπέμψεις έναν Πρόεδρο που έχει αποδειχθεί μέσα από αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ίσως της πιο ισχυρής οικονομίας στην ιστορία της χώρας μας, ότι έχει μία από τις πιο επιτυχημένες προεδρίες όλων των εποχών και το πιο σημαντικό, ότι δεν έχει κάνει ΤΙΠΟΤΑ λάθος είναι τεράστια Πολιτική Τρέλα!», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στις μάκρο ειδήσεις της μέρας, η πτώση της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ ήταν ελαφρώς μικρότερη το τρίτο τρίμηνο του 2019 από ό,τι είχε μετρηθεί αρχικά. Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η αμερικανική κυβέρνηση, η παραγωγικότητα υποχώρησε 0,2% το τρίτο τρίμηνο. Η προκαταρκτική μέτρηση είχε δείξει πτώση 0,3%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η αναθεωρημένη μέτρηση θα έδειχνε διολίσθηση της παραγωγικότητας κατά 0,1%.

Περαιτέρω άνοδο κατέγραψε ο δείκτης αισιοδοξίας των μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB), καθώς οι επενδύσεις και η στελέχωση των επιχειρήσεων συνεχίστηκε για έναν ακόμα μήνα. Ειδικότερα, ο δείκτης αισιοδοξίας της NFIB διαμορφώθηκε στις 104,7 μονάδες, έναντι 102,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος του δείκτη θα περιοριστεί στις 103 μονάδες.

Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε 0,1% ή 27 μονάδες στις 27.881, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,18% στις 3.130 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,07% στις 8.616 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+0,6%) και Pfizer (+0,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των 3M Co (-1,4%) και Boeing (-1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 0,4% στα 59,24 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,2% στα 1.468 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1095 δολ. από 1,1067 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 1,84%.