Πολιτική

XA: Αναζητώντας τον ενάρετο κύκλο


Η αλλαγή κλίματος στις διεθνείς αγορές και οι εκτιμήσεις ότι οι Ευρωπαίοι - υπό την πίεση του προσφυγικού - θα προσπαθήσουν να κλείσουν το ελληνικό "μέτωπο" με έγκαιρη αξιολόγηση και εκταμιεύσεις δόσεων πριν από τον Μάιο, έχουν λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης στο Χρηματιστήριο. Οι βασικοί δείκτες και οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν εντυπωσιακή ανάκαμψη τις τελευταίες εβδομάδες,  οι  προσδοκίες αναθερμαίνονται, ενώ οι ξένοι διαχειριστές χαρτοφυλακίων εκτιμούν ότι το country risk έχει περιορισθεί.

Οι επόμενες 45 μέρες μέχρι τα τέλη Απριλίου ίσως αποδειχτούν οι πιο σημαντικές του 2016 για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς πιθανότητα να αποσαφηνιστεί αν το bear market που ξεκίνησε στις αρχές του 2014 έληξε στις 11 Φεβρουαρίου και ξεκίνησε ένα νέος, “ενάρετος” κύκλος.

Η βασική παράμετρος  για την πορεία της αγοράς θα είναι  προφανώς η έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το μεγάλο αγκάθι είναι τα κόκκινα δάνεια, τόσο για τις τράπεζες όσο για για την οικονομία (μαζί βέβαια με τους υπερβολικούς φόρους). Το ΔΝΤ θεωρεί την ανακεφαλαιοποίηση ανεπαρκή όσο τα κόκκινα δάνεια παραμένουν πάνω από 100 δισ. ευρώ και αυτό συντηρεί φόβους για κούρεμα καταθέσεων ή για άλλη μια ανακεφαλαιοποίηση. Ένα θετικό νέο, πάντως, είναι ότι οι δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών υποχώρησε το Δεκέμβριο στο 39,5%, από 40,5% που ήταν πριν από περίπου εννιά μήνες.

Το διεθνές περιβάλλον 

Το ΧΑ έχει δείξει τάσεις αυτονόμησης από τις ξένες αγορές το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο το διεθνές περιβάλλον παραμένει ένας καθοριστικός παράγοντας πιθανής αστάθειας. Τα ξένα χρηματιστήρια δείχνουν σημάδια κόπωσης και είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσουν να ανέβουν σε υψηλότερα επίπεδα, ούτε βέβαια να δώσουν τις αποδόσεις του παρελθόντος. Το καλύτερο σενάριο είναι η συσσώρευση σε αυτά τα επίπεδα.

Τυχόν σημαντική διόρθωση του S&P 500 και άλλων δεικτών -που είναι πιθανή – θα επηρεάσει άμεσα τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Από την άλλη μεριά, η δυσκολία των αναπτυγμένων αγορών να “δουν” υψηλότερα επίπεδα, θα αναγκάσει πολλά funds να διερευνήσουν  αναπτυσσόμενες αγορές όπως είναι -και τυπικά πλέον – η ελληνική, κάτι που σημαίνει εισροή περισσότερων κεφαλαίων.

Τα τεχνικά στοιχεία

Ο ΓΔ έχει σημειώσει άνοδο περίπου 35% από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της 11ης Φεβρουαρίου και οι τραπεζικές μετοχές 130%(!) κατά μέσο όρο.

Τεχνικά, ο Κινητός Μέσος Όρος των 60 ημερών που βρίσκεται στις 550 μονάδες δεν έχει δώσει σήμα διόρθωσης .

Ομως, η σημαντική βραχυχρόνια απόδοση θέτει ένα θέμα βραχυπρόθεσμης υπερβολής. Η μεσοπρόθεσμη τάση θα θεωρηθεί ότι αλλάζει με τη διάσπαση των 650-700 μονάδων.

Πάντως, ακόμα κι αν τις επόμενες μέρες σημειωθεί κάποια διόρθωση στο ΧΑ, οι επενδυτές δικαιούνται να ελπίζουν σε καλύτερες αποδόσεις μέχρι του τέλος του έτους, με την προϋπόθεση ότι όλα θα πάνε καλά με την αξιολόγηση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις