Αγορές

Χαμηλές ταχύτητες στο χρηματιστήριο


Το θετικό κλίμα διατηρείται  στο ΧΑ και οι προσδοκίες αναθερμαίνονται, καθώς συνεχίζεται η ανοδική πορεία των βασικών δεικτών, με μοχλό τις τραπεζικές μετοχέ. Ομως τα υψηλά βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν πλέον δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, που μπορεί να ανακόψουν την άνοδο τις επόμενες μέρες, ή να προκαλέσουν διορθωτική κίνηση.

Η έντονη συναλλακτική κίνηση και ο αξιόλογος τζίρος (78 εκατ. ευρώ, συν 8,5 εκατ. σε προσυμφωνημένες μετακινήσεις πακέτων) υποδηλώνουν ισχυρή παρουσία ξένων χαρτοφυλακίων. Εντονη κινητικότητα και στα Παράγωγα, όπου τις τελευταίες μέρες παρατηρείται ταχεία αύξηση των ανοικτών συμβολαίων. Επιθετικά χαρτοφυλάκια ποντάρουν προφανώς σε "γύρισμα" της αγοράς - μία πτωτική κίνηση που θα αποφέρει μεγάλα κέρδη σε short θέσεις.

 Κλειδωμένο στο limit down και σήμερα το ΣΜΕ Ιουνίου της Τρ. Πειραιώς (-11% στα 0,25 ευρώ), με discount 30% έναντι της μετοχής, που υποχώρησε κατά 11% στα 0,355 ευρώ,

Η αγορά ανέμενε τη σημερινή ΓΣ της τράπεζας, για να πληροφορηθεί επιμέρους όρους της ΑΜΚ. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εύρος τιμών διάθεσης των νέων μετοχών, από το οποίο θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και η πορεία της μετοχής στο ταμπλό, ώσπου να ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου.

Στο επίκεντρο της προσοχής και οι εκτιμήσεις της ΤτΕ και του ΔΝΤ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κυρίως όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης μετά το β' φετινό τρίμηνο.

"Καύσιμα" στην αγορά δίνουν οι εξελίξεις στον επιχειρηματικό χώρο, όπου εντείνονται οι διεργασίες και κυοφορούνται πολλά deals, με φόντο τις προοπτικές στη μετά-κορονοϊό εποχή και τα κονδύλια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Μετοχές και δείκτες

ΟΙ βασικοί δείκτες κινήθηκαν σήμερα με διακυμάνσεις μικρού εύρους και εναλλαγές κατεύθυνσης.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 884,5 μονάδες (+0,85%) και τερμάτισε στις 881,49 με άνοδο 0,51%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,64% κλείνοντας στις 2.131,47 μονάδες. Κατά 0,73% ενισχύθηκε ο FT40mid της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +3,49% και τερμάτισε με κέρδη 1,66%.  Τώρα βρίσκεται στο +2,10%, έχοντας χάσει σημαντικό μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών του. Στην πρώτη θέση η Eurobank με +3,7%. Ακολούθησαν Alpha +2,5% και Attica +0,4%. Στον αντίποδα Πειραιώς -11%, Εθνική -0,8%, Ελλάδος -0,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips πρωταγωνίστησε η ΔΕΗ, που ανέκαμψε κερδίζοντας 3,8%. Ακολούθησαν Βιοχάλκο +1,6%, Motor Oil +1,5%, Coca-Cola +1,4%, ΟΠΑΠ +0,4%.

Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες Ελλάκτωρ -1,9%, ΕΥΔΑΠ -1,8%, Lamda -1,5%, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,4%.

 Στα mid caps ξεχώρισαν Intracom +8,3%) και Quest (+6,5%). Ακολούθησαν Κρι-Κρι +1,9%, BriQ +1,3%. Στο κόκκινο Ολυμπιακή Τεχνική -6%, MIG -4%, Πλαίσιο -2%, Autohellas -1,7%..

Διαβάστε επίσης