Αγορές

Χαμηλό βαρομετρικό στο χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων- Τράπεζες -4%


 Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στις αγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού και αυξανόμενου κόστους χρήματος,  ενώ παράλληλα διαρκής απειλή παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας και οι επιπτώσεις του οικονομικού πολέμου Δύσης -Ρωσίας.

Περίπου 2,5% χάνει αυτή την ώρα ο ΓΔ του ΧΑ, απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (DAX, CAC-40 και FT-100 -2,5%), εντεινόμενες πιέσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης (+6 μονάδες βάσης η απόδοση των 10ετών), μικρή αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου (-2% στα 183,6 ευρώ) και αργού πετρελαίου -1,8% στα 88,8 δολαρια), συνθέτουν σκηνικό αναταραχής  και αβεβαιότητας.

Στα “απόνερα” της διεθνούς αναταραχής  βυθίζεται το ΧΑ, που παραμένει σε καθοδική τροχιά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, αδυνατώντας να βρει σημεία στήριξης και νέες ισορροπίες. Ανάλογη εικόνα και στην αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του 10ετούς  εκτοξεύθηκε στο 4,60(!)- αρκετά υψηλότερα από τα όρια “συναγερμού”.

Τα ενθαρρυντικά στοχεία για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώνουν πολλές εισηγμένες εταιρείες όλων των κλάδων και οι υποστηρικτικές εκθέσεις διεθνών οίκων για τις ελληνικές τράπεζες, δεν φαίνεται να “πιάνουν τόπο” στην αγορά, καθώς το ψυχολογικό κλίμα έχει επιδεινωθεί  και οι προσδοκίες υποχωρούν.

Καθοριστική παράμετρος για τη διαμόρφωση τάσης στο ΧΑ αποτελεί η στάση των ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων, που τηρούν επιφυλακτική στάση, λαμβάνοντας υπόψη το γενικότερο διεθνές κλίμα.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με μικρά κέρδη. Ομως οι δείκτες πήραν γρήγορα καθοδική κατεύθυνση. Αρνητική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς το γεγονός ότι η πτώση συντελείται με  αυξημένο τζίρο (περίπου 26 εκατ. ευρώ σε τρεις ώρες).

O Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 819,59 μονάδες (+0,24%) και σημείωσε χαμηλό ημέρας -2,67% στις 795,76. Τώρα κινείται στις 799 μονάδες, υποχωρώντας  κατά 2,30%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 2,40% στις 1.921,9μονάδες. Κατά 2,25% υποχωρεί ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από +0,16% μέχρι -4,33%. Τώρα υποχωρεί κατά 3,90%. Με θετικό πρόσημο μόνον η Attica Bank (+0,5%). Στο -6,4% βυθίζεται η Πειραιώς, Eurobank -5%, Εθνική και Alpha χάνουν 3%, Τρ. Ελλάδος -2,8%.

Στο κόκκινο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν: Ελλάκτωρ -3,5%, ΕλβάλΧαλκόρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -3,3%, Quest -3%, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓΑ -2,8%, Jumbo -2,3% Motor Oil και Βιοχάλκο -2,1%,ΟΠΑΠ -2%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα