Οικονομία

Χαρίζονται παράνομες επιδοτήσεις 1 δισ. ευρώ!


Παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Κομισιόν, η κυβέρνηση δεν ζητεί την επιστροφή παράνομων πληρωμών

Στη διαγραφή παράνομων κρατικών επιδοτήσεων χιλιάδων ιδιωτών και επιχειρήσεων, αγροτών, «πυροπαθών» και συνεταιρισμών που χορηγήθηκαν από το 1994 προχώρησε η κυβέρνηση, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το ύψος των επιδοτήσεων που πλέον παύουν να αναζητούνται ανέρχεται συνολικά σε 1 δισ. ευρώ, κόστος το οποίο, φυσικά, επωμίζονται οι υπόλοιποι φορολογούμενοι. Αλλά, σε... προεκλογική περίοδο, όλα "επιτρέπονται".

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας επιχαίρει για τη διαγραφή των απαιτήσεων αυτών, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από την Ε.Ε. και ζητήθηκε η ανάκτησή τους, δηλαδή να επιστρέψουν τα ποσά εκείνους στους οποίους δόθηκαν παράνομα.

Όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των αγροτικών επιδοτήσεων που δόθηκαν τη διετία 2008 – 2009, κατόπιν των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων.

Κεντρικό σύνθημα των κινητοποιήσεων ήταν το «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», το οποίο εκτός από τους αγρότες, αναπαρήγαγαν μπροστά στις κάμερες, βουλευτές, φυσικά για ψηφοθηρικούς λόγους, γνωρίζοντας ότι οι επιδοτήσεις που ζητούσαν και τελικά δόθηκαν ήταν παράνομες.

Επίσης, ποιος ξεχνάει τις ενισχύσεις που παρέχονταν αφειδώς προς τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, χωρίς καμία διατύπωση και δικαιολογητικά, τόσο προς ιδιώτες όσο και προς επιχειρήσεις.

Και αυτά χαρίζονται, αποδεικνύοντας, ότι διαχρονικά το Κράτος επιβραβεύει κάθε φορά τους παραβάτες, σε βάρος των υπολοίπων.

Σε δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας, αναφέρει πως «το υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από πολύμηνη, εντατική δουλειά, κλείνει – με τη δημοσίευση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων – μια πολυετή εκκρεμότητα, που αφορά τη διευθέτηση 5 υποθέσεων ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες είχαν κριθεί ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά, βάσει αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Και προσθέτει ότι, οι «υποθέσεις που αντιστοιχούν σε σημαντικό αριθμό δικαιούχων – αγροτών και επιχειρήσεων σε παραμεθόριες περιοχές –, οι οποίοι, πλέον, απαλλάσσονται από την υποχρέωση να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο, και μάλιστα εντόκως, τις ενισχύσεις που είχαν λάβει πριν από πολλά χρόνια».

Οι παράνομες ενισχύσεις που χαρίζονται

Οι επίμαχες υποθέσεις κρατικών ενισχύσεων είναι οι ακόλουθες:

1. Κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007 σε νομούς της χώρας, με τη μορφή, αφενός, επιδότησης επιτοκίου δανείων για κεφάλαια κίνησης και, αφετέρου, παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου.

Δικαιούχοι της επιδότησης επιτοκίου ήταν περίπου 3.800 επιχειρήσεις και το συνολικό ποσό της ενίσχυσης είχε ανέλθει στα 193 εκατ. ευρώ, ενώ δικαιούχοι των κρατικών εγγυήσεων ήταν 746 επιχειρήσεις και το συνολικό εγγυημένο ποσό είχε φθάσει τα 118 εκατ. ευρώ. Η Ε.Ε. ζήτησε την ανάκτηση των ενισχύσεων αυτών, με απόφαση που εκδόθηκε το 2019.

2. Κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν την περίοδο 1994-2005 σε επιχειρήσεις παραμεθόριων περιοχών με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου, βάσει του νόμου 128/75 και παροχής εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου. Διευθετείται ποσό ανακτήσεων συνολικού ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ για 21 επιχειρήσεις.

3. Αντισταθμιστικές ενισχύσεις, ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ, που χορηγήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, το 2008 και το 2009, σε 700.000 αγρότες και οι οποίες, με απόφαση της Ε.Ε. το 2012, θεωρήθηκαν παράνομες και ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά και διατάχθηκε η ανάκτησή τους. Λόγω της μη συμμόρφωσης της χώρας με την απόφαση ανάκτησης, η Ε.Ε. κατέθεσε πρόσφατα προσφυγή ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα για μη συμμόρφωση με την απόφαση ανάκτησης.

4. Ανάληψη ή/και ρύθμιση από το Δημόσιο χρεών γεωργικών συνεταιριστικών οργανώσεων, η οποία, με απόφαση της Ε.Ε. το 2000, κρίθηκε ότι συνιστά παράνομη και ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση και διατάχθηκε η ανάκτησή τους. Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004. Η υπόθεση αφορά 78 υπόχρεους και συνολικό ποσό ανάκτησης περίπου 96 εκατ. ευρώ.

5. Κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν το 2008, με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου και εγγύησης σε δάνεια, προς συνεταιριστικές οργανώσεις και πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς, προκειμένου να δοθούν σε παραγωγούς δημητριακών. Η ανάκτηση αφορά ποσό περίπου 15 εκατ. ευρώ από 49 συνεταιριστικές οργανώσεις. Η Ε.Ε. με απόφαση του 2012, που επικυρώθηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διέταξε την ανάκτηση των ποσών, ως παράνομων και ασυμβίβαστων κρατικών ενισχύσεων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα