Σκληραίνει η στάση της κυβέρνησης της Χιλής απέναντι στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις.Ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε σειρά μέτρων με στόχο την εκτόνωση της έντασης στη χώρα, έπειτα από τρείς εβδομάδες έντονων αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων οι οποίες σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια, λεηλασίες και εκτεταμένες καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.
Τα μέτρα προβλέπουν δρακόντειες ποινές για όσους διαπράττουν κλοπές και λεηλασίες, για τους διαδηλωτές που καλύπτουν τα πρόσωπά τους, καθώς και για όσους παρεμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία στήνοντας οδοφράγματα.
Ο Πινιέρα ανακοίνωσε τα μέτρα αυτά την επομένη της επέκτασης των επεισοδίων στα πιο πλούσια προάστια της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας, που μέχρι χθές δεν είχαν επηραστεί από την εκδήλωση της λαϊκής οργής.
Η κυβέρνησή του ανήγγειλε τη σύσταση μίας ομάδας,η οποία θα αποτελείται από αστυνομικούς και εισαγγελείς.
Η ομάδα αυτή θα έχει στόχο την άμεση αντιμετώπιση ταραχών και τον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας και πληροφοριών.
Κοινωνικά αιτήματα
Η αναταραχή στη Χιλή ξεκίνησε με την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό στο Σαντιάγο. Αυτή ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει κίνημα διαμαρτυρίας. Οι διαδηλωτές προβάλλουν τώρα αιτήματα για αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής, υψηλότερους μισθούς και συντάξεις, καλύτερο σύστημα υγείας, και κοινωνική δικαιοσύνη.
Διαδηλωτές πυρπόλησαν σταθμούς του μετρό και κατέστρεψαν εκατοντάδες καταστήματα και επιχειρήσεις. Οι ζημιές υπολογίζεται πως έχουν ξεπεράσει σε αξία το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Αυταρχισμός
Η αντιπολίτευση κατηγόρησε χθες τον πρόεδρο Πινιέρα διότι επέλεξε την μεθόδο της καταστολής αντί να σκύψει στα κοινωνικά προβλήματα που πυροδότησαν τη σοβαρότερη κρίση στη Χιλή μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ.
"Θα πίστευε κανείς πως όταν, με υπόβαθρο την κοινωνική κρίση, ο πρόεδρος απευθύνεται σε όλη τη χώρα, θα το κάνει για να ανακοινώσει τις βασικές προτάσεις του προκειμένου να λυθεί η κοινωνική κρίση. Αλλά όχι. Ο Πινιέρα μόλις απηύθυνε διάγγελμα προς το έθνος για να ανακοινώσει περισσότερη καταστολή", ανέφερε βουλευτής του αριστερού κόμματος Convergencia
"Αντί να ακούσει τη Χιλή, απομονώνεται, κλείνεται στον μοναχικό του πόλεμο εναντίον του ίδιου του λαού του", στηλίτευσε βουλευτίνα του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ο Πινιέρα ανακοίνωσε τα νέα μέτρα μία ημέρα αφού δικαστήριο στο Σαντιάγο έκανε δεκτή και άρχισε να εξετάζει προσφυγή εναντίον του αρχηγού του Κράτους και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων με την κατηγορία ότι επέτρεψαν στις δυνάμεις ασφαλείας να διαπράξουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Στις παραβιάσεις που έχουν καταγγελθεί συμπεριλαμβάνονται φόνοι, αυθαίρετες συλλήψεις, βασανισμοί, ξυλοδαρμοί.
Στις διαδηλώσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 20 άτομα, οι πέντε από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΙΑΔ).
Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι προχώρησε σε περίπου 10.000 συλλήψεις κατά τη διάρκεια των ταραχών. Οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από μερικές ώρες μετά την σύλληψη τους.
Στο διάγγελμά του ο συντηρητικός πρόεδρος της Χιλής ανέφερε ότι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, που είχε να συνεδριάσει πέντε χρόνια.
Ο πρόεδρος Πινιέρα ο οποίος είανι δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, έχει καταβάλει προσπάθειες για να τερματίσει τις ταραχές,ανακοινώνοντας κοινωνικά μέτρα, όπως την αύξηση του κατώτερου μισθού και την άνοδο των φορολογικών συντελεστών για τους πολίτες με τα υψηλότερα εισοδήματα. Προέβη επίσης σε κυβερνητικό ανασχηματισμό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ