Χρηστικά

Χωρίς προϋποθέσεις οι 120 δόσεις στα Ταμεία – Οι τελικές διατάξεις


Κούρεμα οφειλής και προσαυξήσεων. Αυξάνονται οι συντάξεις χηρείας, χωρίς ηλικιακό όριο

Περίπου 1,3 εκατομμύρια οφειλέτες ασφαλιστικών Ταμείων θα μπορέσουν τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους – και πολλοί από αυτούς να συνταξιοδοτηθούν άμεσα – με  τη νέα ρύθμιση 120 δόσεων που θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή αυτή την εβδομάδα.
Η ένταξη στο ευνοϊκό καθεστώς ρύθμισης  γίνεται χωρίς εισοδηματικούς ή περιουσιακούς περιορισμούς και αφορά όλα τα χρέη που δημιουργήθηκαν  μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και παρουσιάστηκε σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Εργασίας Εφης Αχτσιόγου και Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, τους αγρότες, τα βαρέα-ανθυγιεινά επαγγέλματα, τις απολύσεις για βάσιμο λόγο  και την προστασία των διανομέων-«ντελιβεράδων».

Για τις συντάξεις χηρείας καταργείται το ηλικιακό όριο των 55 ετών. Θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ακόμα και μετά την παρέλευση τριετίας. Παράλληλα, αυξάνεται το καταβαλλόμενο ποσοστό από 50% σε 70% της σύνταξης του εκλιπόντος.

Τα βασικά σημεία

Παρουσιάζοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου ανέφερε μεταξύ άλλων:

  1. Η Ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει για τις αιτήσεις αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
  2.  Δεν προβλέπονται εισοδηματικοί ή περιουσιακοί περιορισμοί.
  3.  Η ρύθμιση αφορά το σύνολο των οφειλών στα Ταμεία έως και τον Δεκέμβριο του 2018, που προσεγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ.
  4. Καταργούνται όλες οι υπόλοιπες ενεργές ρυθμίσεις που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή στο ΚΕΑΟ. Τα εναπομείναντα χρέη ρυθμίζονται με βάση τις νέες διατάξεις. Εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν τελεσίδικα ενταχθεί στον Εξωδικαστικό και στον νόμο Κατσέλη.
  5. Για τους εργοδότες με οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ, προβλέπεται η αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, με 50% έκπτωση στα πρόστιμα. Αν η εξόφληση της βασικής οφειλής γίνει εφάπαξ, διαγράφονται όλα τα πρόστιμα.
  6.  Για τους μη μισθωτούς προβλέπεται ο επανυπολογισμός και μπορεί να επιλεγεί εθελοντικά. Θα γίνει για χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2002-2016 με βάση την ελάχιστη εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου, όπως διαμορφώνεται με τον προηγούμενο κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ. Οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και 31/12/2001, όπως και όσες ανήκουν στη διετία 2017-2018, δεν επανυπολογίζονται. Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να ρυθμίσει την υφιστάμενη οφειλή του δίχως επανυπολογισμό, καθώς ο επανυπολογισμός κουρεύει όχι μόνο το χρέος, αλλά και τις συντάξιμες αποδοχές του οφειλέτη.
  7. Οι αγρότες (οφειλές προς πρ. ΟΓΑ) θα επωφελούνται από τις 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ και το κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 100%, αλλά δεν θα εντάσσονται στον επανυπολογισμό. Για αυτούς αυξάνεται το όριο οφειλών έως το οποίο μπορούν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης να πάρουν σύνταξη, από 4.000 σε 6.000 ευρώ.
  • Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης ή αν δεν εξυπηρετούνται οι τρέχουσες οφειλές του 2019.

Οι συντάξεις χηρείας

Για τις συντάξεις χηρείας καταργείται το ηλικιακό όριο των 55 ετών. Πλέον, οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ακόμα και μετά την παρέλευση τριετίας. Παράλληλα, αυξάνεται το δικαιούμενο ποσοστό από 50% σε 70%. Η αύξηση αφορά όλες τις συντάξεις που εκδόθηκαν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Δεν προβλέπεται όμως η καταβολή αναδρομικών ποσών. Η αύξηση θα δοθεί από την ψήφιση του νόμου.

Διατηρείται η σύνταξη λόγω θανάτου που δικαιούνται τα άγαμα παιδιά μέχρι την ηλικία των 24 ετών, ανεξάρτητα από το αν σπουδάζουν ή όχι.
Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, καταβάλλεται το 50% της σύνταξης, η οποία όμως δεν μπορεί να υπολείπεται από τα κατώτατο όρια των 360-384 ευρώ.
Προβλέπεται, τέλος, ότι σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου μετά τις 13 Μαΐου 2016, η σύνταξη επανυπολογίζεται και αποδίδεται στον επιζώντα σύζυγο το ποσοστό που δικαιούται χωρίς προσωπική διαφορά.

Αιτιολογημένες οι απολύσεις

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε η κ. Αχτσιογλου την διάταξη που προβλέπει ότι οι απολύσεις θα πρέπει να στηρίζονται σε βάσιμο λόγο. Στην πράξη, το εθνικό μας δίκαιο ενσωματώνει τον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Μεταξύ άλλων ασφαλιστικών και εργασιακών διατάξεων στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται ότι επιμηκύνεται από 13 σε 17 χρόνια το χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να έχουν συμπληρωθεί οι 1.000 εκ των 3.600 απαιτούμενων ημερών εργασίας σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) από συνολικό χρόνο ασφάλισης 4.500 ημερών ή 15 ετών.

Η διάταξη αυτή αφορά ασφαλισμένους για πρώτη φορά έως τις 31/12/1992.

Προστασία ντελιβεράδων

Ορίζεται ως υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει γραπτά στο σύστημα Εργάνη το όχημα με τον αριθμό κυκλοφορίας που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο.
Προβλέπεται η λήψη αναγκαίων μέτρων ώστε τα οχήματα που χρησιμοποιούνται από τους εργαζόμενους να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένα και συντηρημένα, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία τους.

Ο εργοδότης οφείλει να εφοδιάζει με τον κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας τους εργαζόμενους που κατά την εκτέλεση της εργασίας τους χρησιμοποιούν μοτοποδήλατο ή μοτοσικλέτα ιδιοκτησίας, νομής ή κατοχής δικής του ή των εργαζόμενων.

Αν ο εργαζόμενος χρησιμοποιεί μεταφορικό μέσο δικής του ιδιοκτησίας, νομής ή κατοχής, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση κίνησης και συντήρησης του οχήματος, ίση με το 15% του νόμιμου κατώτατου μισθού ή της προκύπτουσας αναλογίας σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Η αποζημίωση αυτή δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές.

Διαβάστε επίσης