Αγορές

Σε ρότα διόρθωσης το χρηματιστήριο - Καταλύτης η ΑΜΚ της Πειραιώς


Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στο ΧΑ και το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται μετά από τρεις ημέρες πτώσης, που εξανέμισε περίπου 1,3 δισ. από τη συνολική χρηματιστηριακή αξία των μετοχών και τουλάχιστον 750 εκατ. από την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Καταλύτης οι όροι της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς, που άνοιξε του ασκούς του Αιόλου  στην αγορά, προκαλώντας ντόμινο πτώσης - με πρώτο "θύμα" τη μετοχή της τράπεζας. Με καταιγισμό ρευστοποιήσεων και μεγάλο όγκο συναλλαγών όλοι οι δείκτες κατέγραψαν σήμερα νέες απώλειες, που περιορίστηκαν στο κλείσιμο, βελτιώνοντας λίγο την εικόνα.

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε ενδοσυνεδριακά μέχρι 6%, αποτυπώνοντας την πίεση από τις ρευστοποιήσεις μετοχών του κλάδου, οι οποίες εμφανίζουν τα μεγαλύτερα βραχυχρόνια κέρδη προς κατοχύρωση. Νέο ιστορικό χαμηλό κατέγραψε η μετοχή της Τρ.Πειραιώς, που προσέγγισε το limit down υποχωρώντας κατά 29%, ενώ από την Τρίτη έχει χάσει περίπου 45%!

Επισημαίνεται ότι στις κανονικές συναλλαγές διακινήθηκαν σήμερα 41,9  εκατομμύρια μετοχές της Πειραιώς, ενώ με προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων άλλαξαν χέρια άλλα 7,54 εκατ. τεμάχια. Οι μετοχές αυτές αντιστοιχούν σε 5,95% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, που βρίσκεται ξαφνικά στο επίκεντρο  της προσοχής και οι επιλογές της προκαλούν έντονες αντιδράσεις, καθώς η επικείμενη ΑΜΚ "αφανίζει" τους μικρομετόχους και προκαλεί τεράστια ζημία στο Δημόσιο.

Ο εντυπωσιακός συνολικός τζίρος της αγοράς (154,2 εκατ. ευρώ, συν 61,5 εκατ. σε συναλλαγές πακέτων) υποδηλώνουν ενεργό παρουσία πολλών ξένων χαρτοφυλακίων, που προμηνύει άλλη μία ενδιαφέρουσα χρηματιστηριακή εβδομάδας με μεταβλητότητα και "εξάρσεις.

Τα νέα "αγκάθια"

Πέραν της μεγάλης πτώσης των δύο τελευταίων ημερών, αρνητική εξέλιξη για την αγορά αποτελεί η αναζωπύρωση των ανησυχιών όσον αφορά το ενδεχόμενο να χρειασθούν οι τράπεζες πρόσθετα κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν τις απώλειες από τις αθρόες τιτλοποιήσεις και την εκκαθάριση των "κόκκινων" δανειακών χαρτοφυλακίων τους.

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Τρ. Πειραιώς και την καταβύθιση της μετοχής της, αντικείμενο προβληματισμού γίνονται τώρα και οι άλλες επικείμενες μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου και οι ομολογιακές εκδόσεις (Ελλάκτωρ, Aegean, Motor Oil), που θα απορροφήσουν ρευστότητα από την αγορά, προκαλώντας μετακινήσεις κεφαλαίων και ρευστοποιήσεις.

Αρνητική η επίδραση από τα μεγάλα ξένα χρηματιστήρια, που κινούνται σε τροχιά διολίσθησης. DAX, CAC 40 και FTSE100 υποχωρούν αυτή την ώρα κατά 0,80%. Στη Wall Street o Dow Jones χάνει 0,50%, ενώ ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,60%.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ κινητικότητα και μεταβλητότητα πρόσθεσαν οι αλλαγές που θα γίνουν από  σήμερα στους δείκτες Eurostoxx (όπου θα ενταχθούν ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή)  και FTSE Russel (όπου προστίθεται η μετοχή της Βιοχάλκο).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι το ΧΑ βρίσκεται σε φάση διόρθωσης, η οποία  αναμενόταν ούτως ή άλλως μετά την ανοδική κίνηση των τελευταίων εβδομάδων, που είχε προσθέσει περίπου 32% στον τραπεζικό δείκτη και +15% στον ΓΔ.

Ο πήχυς τοποθετείται τώρα στις 825-820 μονάδες, όπου εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί ένα καθοδικό  κύμα.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε σήμερα στις 833,07 μονάδες με απώλειες 1,36%, έχοντας σημειώσει χαμηλό -1,63% στις 830,78 και υψηλό -0,30% στις 842,05 μονάδες. Κατά 1,41% υποχώρησε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 2.004,43 μονάδες .

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε αρχικά μέχρι-5,97% και εν συνεχεία ανέκαμψε μέχρι -0,63%. Τερμάτισε με απώλειες 3,43%.

Αρνητική πρωταγωνίστρια η Πειραιώς: Βυθίστηκε μέχρι -28,9% σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,488 ευρώ, ανέκαμψε μέχρι -11,8% και τερμάτισε κοντά στο "βυθό" με -22%. Alpha -2,4%, Εθνική και Eurobank -2,5%, Attica Bank -3,6%,Τρ. Ελλάδος -1,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips λίγες μετοχές κινήθηκαν ανοδικά με μικρά κέρδη. ΔΕΗ +1,3%, Μυτιληναίος +1,1%, ΟΤΕ +1%, Aegean +0,9%, ΟΛΠ +0,7%. .

Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -4,9%, ΕΛΠΕ -4,7%, ΕΧΑΕ -3,5%, Motor Oil -2,9%, Βιοχάλκο -2,4%, Coca-Cola και Lamda -1,8%.

Στα mid caps Ιντρακάτ και Αβαξ +5,8%, Cenergy +3,1%, Intracom +2,7%, Profile +1,2%. Στον αντίποδα Elton -1,1%, Quest, Autohellas και Πλαστικά Θράκης -0,9%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα