Πολιτική

Χρήμα σε πολλές επιχειρήσεις με τον νέο αναπτυξιακό νόμο


Διάχυση πόρων, με έμφαση στην απασχόληση και την καινοτομία. Οι ξένες επενδύσεις. Τι λένε εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου

Θετικά είναι τα πρώτα σχόλια και οι εκτιμήσεις του επιχειρηματικού κόσμου για το περιεχόμενο του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος περιλαμβάνει μείγμα φορολογικών κινήτρων, ενισχύσεων και χρηματοδότησης. Ιδιαίτερα σημαντική ως προς την προσέλκυση ξένων επενδύσεων θεωρείται η διάταξη που διασφαλίζει σταθερό φορολογικό πλαίσιο επί 12ετία, σε επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά projects μεγάλης κλίμακας, ή μείζονος σημασίας για την ελληνική οικονομία.

Ολοι συμφωνούν πάντως ότι η αποτελεσματικότητα των κινήτρων μένει να αποδειχθεί στην πράξη, ενώ σημαντικοί παράμετροι θα είναι οι εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο, η πολιτική σταθερότητα και το γενικότερο οικονομικό κλίμα.

Παράγοντες του ΣΕΒ επισημαίνουν ότι ιδιαίτερα σημαντικός θα είναι ο ρόλος της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που έχουν λειτουργήσει συχνά ως τροχοπέδη στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, παρεμβάλλοντας γραφειοκρατικά εμπόδια στη διαδικασία εγκρίσεων-αδειοδοτήσεων.

Ορθολογική κατανομή

Εκπρόσωποι κλαδικών φορέων  και μικρομεσαίων επιχειρήσεων  εκφράζουν την άποψη ότι η  πληθώρα των κινήτρων παρέχει  δυνατότητες εναλλακτικών επιλογών και θα διευκολύνει τη διάχυση των διατιθέμενων κεφαλαίων σε πολλούς κλάδους και σε μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες κατά κανόνα δημιουργούν περισσότερες  θέσεις εργασίας ανά χρηματική μονάδα επιλέξιμης επένδυσης.

Στελέχη τραπεζών που έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με την ένταξη επιχειρήσεων σε προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης, επισημαίνουν άλλα δύο θετικά σημεία του ν/σ:

- Τη δημιουργία καθεστώτων ενίσχυσης με απλές διαδικασίες - όπως λόγου χάριν για τις επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό

- Τη δυνατότητα ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο νέων επιχειρήσεων, επιχειρηματικών «συστάδων» (clusters) και συνεργατικών σχηματισμών που συμμετέχουν σε κλαδικά ή τοπικά παραγωγικά συστήματα

Κατά τις εκτιμήσεις τους, με τις διατάξεις αυτές διευκολύνεται η πραγματοποίηση πολλών νέων επενδύσεων, ιδιαίτερα απαραίτητων στην κρίσιμη τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Ετσι θα επιτευχθεί μεγαλύτερη διάχυση των πόρων, εξαλείφοντας τον κίνδυνο προνομιακής μεταχείρισης λίγων επιχειρήσεων ή ομίλων, όπως συχνά συνέβαινε στο παρελθόν.

Οι παλιές επιχορηγήσεις

Ως προς την απόφαση επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε επενδύσεις, σημαντικό έμμεσο κίνητρο αποτελεί και η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων από τους δύο προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους (αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου από επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις κλπ).

Με τη σχετική διάταξη, στις επιχειρήσεις που είχαν υπαχθεί στους δύο προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν αντί επιχορήγησης τη χρήση φορολογικού κινήτρου. Εάν προτιμήσουν την επιχορήγηση, θα τους καταβληθεί σε επτά ετήσιες δόσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις