Αγορές

Σε ρότα διόρθωσης το χρηματιστήριο


Μετά από τρεις μέρες αμφιταλαντεύσεων κι αφού τα μεγάλα χαρτοφυλάκια τακτοποίησαν εκκρεμότητες στο κλείσιμο των Παραγώγων, η χρηματιστηριακή αγορά παίρνει καθοδική κατεύθυνση. Σε τροχιά διολίσθησης με επιταχυνόμενο ρυθμό κινούνται όλοι οι δείκτες, που βρίσκονται πλέον στο κόκκινο. Ισχυρότερες πιέσεις στις τράπεζες, που υποχωρούν για τέταρτη κατά σειράν συνεδρίαση

Υποτονική η συναλλακτική κίνηση, χαμηλός τζίρος (18 εκατ. ευρώ σε τρεις ώρες συναλλαγών), στάση αναμονής από μεγάλα χαρτοφυλάκια και διαχειριστές, που εμφανίζονται απρόθυμοι να αναλάβουν πρόσθετο ρίσκο.

Μετά την αποκλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά, το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται πάλι στις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που ενδέχεται να οδηγήσουν στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, με προφανείς δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

Καλό νέο για την αγορά η είδηση ότι το επενδυτικό fund CVC κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της Vivartia. Αν υπάρξει deal, θα "πάρει ανάσα" η μητρική MIG και θα ελαφρύνει το βάτος που επωμίζεται η Τρ. Πειραιώς ως πιστώτρια και μεγαλομέτοχος του ομίλου.

Η κίνηση της CVC  και η προηγηθείσα ανακοίνωση ότι το ολλανδικό γκρουπ εξαγοράζει το εναπομείναν ποσοστό της οικογένειας Μπόμπολα στην "Ελλάκτωρ", επιβεβαιώνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον διεθνών επιχειρηματικών ομίλων για επενδύσεις στην Ελλάδα, παρά το δυσμενές περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Μετοχές και δείκτες

Το χρηματιστήριο φαίνεται να ακολουθεί τα βήματα του βασικού σεναρίου: Μετά την "πολιορκία του οχυρού" των 657-663 μονάδων, η αγορά αλλάζει κατεύθυνση υπό την πίεση ρευστοποιήσεων προς κατοχύρωση βραχυχρόνιων κερδών.

Το πρώτο ζητούμενο είναι τώρα η παραμονή του ΓΔ σ' αυτή την περιοχή αντίστασης, που μπορεί να μεταβληθεί σε στήριξη και να αποτελέσει  εφαλτήριο ανάκαμψης σε περίπτωση βελτίωσης του κλίματος.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί σήμερα μεταξύ 664,22 μονάδων (+0,15%) και 657,32 (-0,89%). Αυτή την ώρα βρίσκεται στις 658,6  υποχωρώντας κατά 0,70%.

 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,75%,  στις 1.577,5 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από +0,29%% μέχρι -1,86% και τώρα υποχωρεί κατά 1,65%.  Τώρα υποχωρεί κατά 1,50%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Attica Bank ( +1,3%). Στον αντίποδα Eurobank -2,3%,  Alpha -2%, Εθνική -1,1%, Πειραιώς -0,2%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ανοδικά κινούνται μόνο 3 μετοχές: Lamda +2,5%, ΟΤΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +0,6%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει η Ελλάκτωρ (-5%), που είχε κερδίσει 25% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Ακολουθούν  στην πτώση Βιοχάλκο και Aegean -3,1%, Φουρλής -2,1%, Coca-Cola -1,8%, Μυτιληναίος -1,3%...

Στα mid caps η πρόταση εξαγοράς της Vivartia "απογειώνει" τη μετοχή της μητρικής MIG: Πήγε αρχικά +20% και τώρα βρίσκεται στο +10%. Ακολουθούν η Cenergy του ομίλου Βιοχάλκο με +0,8%, Ευρωπαϊκή Πίστη και Quest +0,7%.

Διαβάστε επίσης