Αγορές

Συναλλακτική άπνοια και χαμηλές θερμοκρασίες στο χρηματιστήριο


Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και νέων ισορροπιών βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά, μετά από μία σύντομη διορθωτική κίνηση που έφερε τον ΓΔ κάτω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων. Με διακυμάνσεις μικρού εύρους κινούνται σήμερα οι βασικοί δείκτες, έχοντας ήδη αλλάξει δύο φορές πρόσημο. Εξαιρετικά υποτονική η συναλλακτική κίνηση, καθώς οι εντολές από ξένα χαρτοφυλάκια είναι περιορισμένες, λόγω της αργίας στη Wall Street. Τζίρος μόλις 12 εκατ. ευρώ σε τρεισήμιση ώρες συνεδρίασης.

Εικόνα σταθεροποίησης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στα επίπεδα κλεισίματος της Παρασκευής ο DAX, ενώ ο FTSE-100 και ο CAC40 υποχωρούν κατά 0,30%. Προβληματίζουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, επιφυλακτικότητα εν αναμονή της "αλλαγής φρουράς" στον Λευκό Οίκο, που μπορεί να συνοδευτεί από ταραχές στις ΗΠΑ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, εκτιμώντας ότι θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το κλίμα στις διεθνείς αγορές και από τις ενδείξεις για τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία και τις επιχειρήσεις.  Σημαντικό στοιχείο για την αγορά θα είναι και οι εκτιμήσεις της Fitch στην έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που θα εκδώσει το βράδυ της Παρασκευής.

Η συνεδρίαση  -Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν φαίνεται ότι η περιοχή των 800 μονάδων γίνεται πάλι αντίσταση για τον ΓΔ, ενώ οι 785 μονάδες αποτελούν  την πρώτη ισχυρή στήριξη. ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινούνται στο κόκκινο, διολισθαίνοντας με αργό ρυθμό και με μικρές διακυμάνσεις.

Στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό -0,18% στις 788,69 μονάδες και υψηλό +0,56% στις 794,58. Τώρα βρίσκεται στις 791, με οριακ΄΄η άνοδο +0,10%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίιζει 0,15% στις 1.887 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά  -0,70%, γύρισε ανοδικά +1,29% % και τώρα υποχωρεί κατά 0,55%, στις 474,7 μονάδες. Οριακά με θετικό πρόσημο η Εθνική (+0,3%). Στο κόκκινο Πειραιώς -1,7%, Eurobank -1,2%, Ελλάδος -1%, Attica Bank -0,7%, Alpha -0,2%

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips Φουρλής +2,5%, Μυτιληναίος, Coca-Cola  και Σαράντης +1,1%,  ΟΤΕ, Aegean και Σαράντης +0,8%. Στον αντίποδα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,9%, Τιτάν -1%, Lamda -0,9%,  ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο και ΕΧΑΕ -0,6%.

Διαβάστε επίσης