Αγορές

Ακόμη πιό χαμηλά το χρηματιστήριο


Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι πληθαίνουσες ενδείξεις για το μέγεθος των επιπτώσεων της στην οικονομία, στα δημοσιονομικά και στις επιχειρήσεις συντηρούν την βεβαιότητα στο χρηματιστήριο. Η ελληνική αγορά παραμένει επί δύο εβδομάδες σε πτωτική τροχιά, έχοντας να επιδείξει μόνο μία ανοδική συνεδρίαση σ' αυτό το διάστημα.

Με αδύναμο κρίκο τις τραπεζικές μετοχές (-1,9%) η πτώση συνεχίζεται σήμερα, την ώρα που στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εκδηλώνεται ανοδική αντίδραση και ο DAX κερδίζει 1%.

 Η υποτονική συναλλακτική κίνηση και ο απελπιστικά χαμηλός τζίρος (μόλις 8 εκατ. ευρώ σε δυόμιση ώρες συνεδρίασης) αντανακλούν την απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος και υποδηλώνουν ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή

 Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εμφανίζονται επιφυλακτικοί στις προβλέψεις τους για την περαιτέρω πορεία της αγοράς, εκτιμώντας ότι η δυναμική της θα δοκιμαστεί  στην περιοχή στήριξης των 610-600 μονάδων. Προς το παρόν ο ΓΔ  διατηρεί κάποια απόσταση από αυτή την περιοχή, όπου είναι πολύ πιθανόν να εκδηλωθεί ανοδική αντίδραση και να αυξηθεί η  ζήτηση.

Αλλωστε οι βασικοί δείκτες, οι τραπεζικές μετοχές και πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips βρίσκονται ήδη σε υπερπουλημένα επίπεδα και μιά τεχνική αντίδραση θα αποτελούσε φυσιολογική φυσιολογικό επακόλουθο της πτώσης.

Πρόσκαιρη αντίδραση

Ανοδική αντίδραση εκδηλώθηκε και σήμερα την πρώτη ώρα των συναλλαγών, όταν οι δείκτες υπερκάλυψαν τις αρχικές απώλειες, περνώντας πρόσκαιρα σε θετικό πρόσημο. Στη συνέχεια διολισθαίνουν με επιταχυνόμενο ρυθμό και αυτή την ώρα βρίσκονται στα χαμηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +0,27% στις 619,27 μονάδες και τώρα υποχωρεί κατά 0,55%, στις 613,50.

Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 0,65%, διολισθαίνοντας στις 1.476 μονάδες

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +1,46% και τώρα κινείται στα χαμηλά ημέρας, με απώλειες 2,55%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Τρ. Ελλάδος (+0,5%).Στον αντίποδα  Eurobank -3,8%, Alpha Bank και Πειραιώς -2%, Εθνική -1,6%, Attica Bank -0,5%

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ +1,7%,  ΔΕΗ +1,2%, Τιτάν +0,9%,  ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΧΑΕ +0,5%.

Με τις μεγαλύτερες απώλειες Coca-Cola  -2,5%, Βιοχάλκο -2,3%, Motor Oil  και ΟΛΠ -1,2%, Aegean και Jumbo -0,7%.

Διαβάστε επίσης