Αγορές

Χρηματιστήριο: Απέφυγε την πτώση, αλλά το ρίσκο αυξάνεται


Με ερωτηματικά για την περαιτέρω πορεία της αγοράς κλείνει η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου στο ΧΑ, που συνεχίζει να κινείται στο μεταίχμιο μεταξύ σταθεροποίησης και διόρθωσης. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς και από τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο, όπου οξύνεται η κομματική προεκλογική αντιπαράθεση, την ώρα που στον ορίζοντα της οικονομίας εμφανίζονται νέφη.

Ενα τεστ αντοχών με θετική έκβαση ήταν η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ, που ολοκληρώθηκε με οριακές απώλειες, μετά απόμία μεγάλη ενδοσυνεδριακή "βουτιά". Η αγορά "βράχηκε, κινδύνευσε, αλλά δεν πνίγηκε", λένε αναλυτές, καταγράφοντας στα θετικάτην ισχυρή αντίδραση που εκδηλώθηκε τις τελευταίες ώρες, με αποτέλεσμα να περιοριστούν στο ελάχιστο οι απώλειες.

Πάντως το ψυχολογικό κλίμα έχει επιδεινωθεί, η αβεβαιότητα εντάθηκε και το αγοραστικό ενδιαφέρον περιορίστηκε. Στο σαββατοκύριακο που μεσολαβεί πολλά μπορεί να αλλάξουν και το ΧΑ δεν αποκλείεται να επανέλθει σε τροχιά συσσώρευσης. Ομως  το "φάντασμα" της διόρθωσης θα συνεχίσει να πλανάται στο ΧΑ και το ρίσκο βραχυχρόνιων κινήσεων θα είναι υψηλό.

Επονται νέες δοκιμασίες

Αναλυτές εκτιμούν ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνεχιστεί η δοκιμασία των δύο διαδοχικών στηρίξεων στις 1.384 και 1.376 μονάδες. Σε περίπτωση περαιτέρω πτωτικής κίνησης, ο ΓΔ μπορεί να βρει στηρίξεις στις 1.362 και 1.347 μονάδες. Η μεταβλητότητα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση διεθνών χαρτοφυλακίων, που αρχίζουν να βλέπουν πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα και αυξανόμενους κινδύνους στις διεθνείς αγορές.

 Σήμερα τα καλά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ δίνουν ώθηση στη Wall Street (Dow Jones +0,50%, Nasdaq +1%), αλλά στην Ευρώπη επικρατεί ακόμη βαρομετρικό χαμηλό (DAX και CAC40 -1,25%, FT-100 -1%). Καταλύτης η αβεβαιότητα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις παρενέργειες τους, ενώ σε δεύτερη μοίρα περνούν τα θέματα των επιτοκίων και του πληθωρισμού.

Στην ελληνική αγορά καταλύτη διαμόρφωσης αρνητικού κλίματος αποτελούν οι πολιτικές εξελίξεις  και οι εκτιμήσεις για τις συντελούμενες διαφοροποιήσεις στο εκλογικό σώμα, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε αποτελέσματα-έκπληξη στις ευρωεκλογές, με επιπτώσεις στην πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα.

Επιβαρυντικές για την αγορά και πολλές εκθέσεις διεθνών οίκων και εγχώριων φορέων που χαμηλώνουν τον πήχυ των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι και το υπουργείο Οικονομίας-Οικονομικών αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη φέτος, χαμηλώνοντας τον πήχυ από το 2,9% στο 2,5%.

Τέτοιες αναφορές θα πληθαίνουν τις επόμενες μέρες, καθώς η αγορά βρίσκεται σε φάση όπου "βλέπει το ποτήρι μισοάδειο" και εστιάζει στην αρνητική πλευρά των εξελίξεων.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με αρνητικά πρόσημα και οι δείκτες κινήθηκαν στη συνέχεια σε τροχιά διολίσθησης. Μετά τις 12:00 εκδηλώθηκε ανοδική αντίδραση και οι απώλειες σταδιακά περιορίστηκαν

O Γενικός Δείκτης πήγε από -1,61% (στις 1.364,08 μονάδες) μέχρι -0,16% (στις 1.384,12). Τερμάτισε στις 1.383,45 μονάδες με απώλειες 0,21%.

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,22% στις 3.3,28,6 μονάδες. Στο -0,44% ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

 Ο τραπεζικός δείκτης  πήγε μέχρι -1,88% και τερμάτισε στα υψηλά ημέρας, χάνοντας μόλις 0,25%. Στην πρώτη θέση η Optima με +2,3%. Ακολούθησαν Πειραιώς +0,6% και Εθνική +0,3%, αμετάβλητη η Attica Bank.. Στον αντίποδα Τρ. Ελλάδος -1,3%, Alpha -1,1%,   Eurobank -1%,

Με αξιόλογα κέρδη έκλεισαν τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips που πρωταγωνίστησαν στην ενδοσυνεδριακή ανοδική αντίδραση. ΟΤΕ +2,2%, Cenergy +1,7%, Motor Oil+1%, ΕΛΠΕ +0,5%, ΕλβάλΧαλκόρ +0,3%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν: Quest -3,7%, Σαράντης -3,2%, Ελλάκτωρ, Coca-Cola και ΕΥΔΑΠ -1,8%,Autohellas -1,1%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα