Οικονομία

Ενοίκια 21,5 δισ. χρωστούν οι Αμερικανοί! Ερχεται κύμα αστέγων


Την ώρα που Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ερίζουν στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο στήριξης προς αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, εκατομμύρια οικογένειες στις ΗΠΑ αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο του σπιτιού τους και κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας οικονομικών συμβούλων Stout, Risius and Ross, τα απλήρωτα καθυστερούμενα ενοίκια ανέρχονται σε 21,5 δισεκατομμύρια(!) δολάρια και αυξάνονται με ρυθμό χονοστιβάδας.

Με πρωτοβουλία των Δημοκρατικών είχε επιβληθεί προσωρινή απαγόρευση εξώσεων, η οποία κάλυπτε περίπου το 1/3 των ενοικιαστών. Η απαγόρευση έληξε και οι Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν να μην ανανεωθεί - προτείνοντας να είναι ελεύθερες οι εξώσεις. Κατάθεσαν μάλιστα και σχετική πρόταση νόμου στη Γερουσία.

Η καθημερινή οικονομική πραγματικότητα για εκατομμύρια Αμερικανούς γίνεται δυσκολότερη από αύριο, καθώς λήγει η περίοδος καταβολής του ομοσπονδιακού εβδομαδιαίου επιδόματος ανεργίας των 600 δολαρίων.

Αν δε βρεθεί κάποια λύση σύντομα, είναι πιθανό να σημειωθεί “εντυπωσιακή αύξηση των αστέγων, σε ποσοστά που δεν έχουν καταγραφεί στο παρελθόν”, σύμφωνα με τον Τζον Πόλοκ, δικηγόρο του Κέντρου Δημόσιας Δικαιοσύνης και συντονιστή της εθνικής συμβουλευτικής πρωτοβουλίας πολιτικών δικαιωμάτων (NCCRC).

Ο φορέας αυτόςβοήθησε στην κατάρτιση του μηχανισμού παρακολούθησης των εξώσεων στην Stout, Risius and Ross.