Ελλάδα

«Χρυσή βίζα»: Εξώδικα από Κινέζους για καθυστερήσεις στη χορήγηση άδειας παραμονής


Εξώδικο στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Βορείου Τομέα και Ανατολικής Αττικής απέστειλαν 35 Κινέζοι, οι οποίοι περιμένουν έως δύο χρόνια να εγκριθεί το αίτημά τους για χορήγηση αδειών παραμονής Golden Visa («χρυσή βίζα») παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη πραγματοποιήσει τις επενδύσεις που απαιτεί ο νόμος.

Με την εξώδικη διαμαρτυρία, οι Κινέζοι ζητούσαν την άμεση χορήγηση της άδειας διαμονής και την ταυτοποίηση των υπευθύνων για τις καθυστερήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιούν, θα προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια και θα διεκδικήσουν αποζημίωση. Εκπρόσωπος των ενδιαφερομένων ανέφερε ότι δεν υπήρξε πρόοδος, παρότι το εξώδικο εστάλη πριν από τις γιορτές και τώρα ετοιμάζονται οι προσφυγές, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», που σημειώνει ότι οι υπηρεσίες θα έπρεπε να έχουν εγκρίνει ή απορρίψει το αίτημα χορήγησης βίζας εντός δύο μηνών.

Για τέτοιες καταστάσεις ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο στις 6 Φεβρουαρίου. Σε αυτή σημειώνεται, σε ό,τι αφορά τη διεκπεραίωση αιτημάτων έκδοσης μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή, ότι «οι υπηρεσίες σας θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ολοκληρώνεται εντός διμήνου η εξέταση και η έκδοση των εν λόγω αδειών, εφόσον συνοδεύονται από πλήρη δικαιολογητικά, όπως προβλέπεται από τη διάταξη του αρ. 20 παρ. Β περ. 7 του ν. 4251/14. Τούτο είναι απολύτως αναγκαίο, καθότι ο χρόνος έκδοσης των αδειών διαμονής αποτελεί σημαντικό μέρος του συνολικού επενδυτικού προγράμματος Golden Visa και τυχόν υπερβάσεις της εν λόγω προθεσμίας πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία του».

Από το 2013, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», η Ελλάδα έχει χορηγήσει 6.692 άδειες παραμονής. Από αυτές, οι συντριπτική πλειονότητα - 4.714 - έχουν χορηγηθεί σε Κινέζους. Το ελάχιστο ποσό επένδυσης σε ακίνητο για να δοθεί άδεια παραμονής είναι 250.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι αν δεν ξεπεραστεί το αγκάθι της γραφειοκρατίας στη «Χρυσή Βίζα», το Δημόσιο θα χρειαστεί να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποζημιώσει τους «εγκλωβισμένους» ιδιοκτήτες ακινήτων.