Οικονομία

Υφεση στην Ελλάδα το 2023 προβλέπει η ING


Η οικονομία της Ευρωζώνη οδεύει αναμφίβολα προς την ύφεση και η ελληνική θα ακολουθήσει, εκτιμά τη ING αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προηγούμενες προλέψεις της για ανάπτυξη 0,7% στην Ελλάδα το 2023.

Ο ολλανδικός οίκος επισημαίνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα επιβραδύνεται και από 4,3% στο γ΄τρίμηνο θα πέσει στο 2,2% κατά το δ΄φετινό τρίμηνο.

Για την επόμενη χρονιά (2023) προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ 0,9% στο πρώτο τρίμηνο, περαιτέρω πτώση 1,6% στο β΄, στασιμότητα στο τρίτο και ανάκαμψη 1,7% στο δ’ τρίμηνο.

Οι αναλυτές της ING επισημαίνουν ότι η παγκόσμια οικονομία διολισθαίνει προς την ύφεση και η Ευρώπη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Το υψηλό ενεργειακό κόστος και τα αυξανόμενα επιτόκια διαμορφώνουν εξαιρετικά αρνητικές συνθήκες και η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της ING, από 2,9% ανάπτυξη φέτος η Eυρωζώνη θα καταγράψει ύφεση 0,8% το 2023. Στα τρίτα πρώτα τρίμηνα του επόμενου έτους οι επιδόσεις θα είναι αρνητικές. Εκτιμάται ότι μόνον η Ιταλία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία θα κατορθώσουν να αποφύγουν την ύφεση το 2023, καταγράφοντας πάντως πολύ χαμηλή ανάπτυξη.

Ο ολλανδικός οίκος προβλέπει ότι τη μεγαλύτερη συρρίκνωση θα υποστεί η γερμανική οικονομία, με πτώση του ΑΕΠ κατά 1,3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα