Ελλάδα

Υπέρ των προτάσεων Χατζηδάκη για αλλαγές στην ΕΔΕΥ η επιτροπή Θεσμών της Βουλής


Θετική γνώμη, κατά πλειοψηφία, διατύπωσε η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στην πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, για τον διορισμό των κ.κ. Ρίκαρντ Σκούφια και Αριστοφάνη Στεφάτου στις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, αντιστοίχως, της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ΑΕ.

«Η ΕΔΕΥ είναι ένας κρίσιμος οργανισμός, που τώρα γίνεται ακόμα κρισιμότερος, αφού δεν θα είναι πλέον αρμόδια μόνο για τους υδρογονάνθρακες αλλά και για τους αγωγούς», επισήμανε νωρίτερα ο κ. Χατζηδάκης, υπενθυμίζοντας ότι η ΔΕΠΑ ιδιωτικοποιείται.

«Προχωρεί η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ μένει το κομμάτι της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, το οποίο εντάσσεται ως θυγατρική εταιρεία στην ΕΔΕΥ. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες της απόσχισης. Θα ολοκληρωθούν όπως ο νόμος ορίζει, δύο μήνες πριν την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, και βούληση της κυβέρνησης είναι να αγοραστούν οι μετοχές των ΕΛΠΕ που έχει αυτή την ώρα στη ΔΕΠΑ Υποδομών και κατά συνέπεια και στη ΔΕΠΑ Διεθνών, ώστε η καινούργια εταιρεία, η καινούργια ΕΔΕΥ που θα είναι αρμόδια και για τους αγωγούς και στην οποία η ΔΕΠΑ Διεθνών θα είναι θυγατρική, να είναι 100% κρατική εταιρεία. Αυτή την εταιρεία καλούνται να διοικήσουν οι κ.κ. Σκούφιας και Στεφάτος και είμαι βέβαιος ότι με την πείρα και τη γνώση τους θα τα καταφέρουν», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι και οι δύο προτεινόμενοι είναι Έλληνες που έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό. Για τον κ. Σκούφια, ο υπουργός επισήμανε ότι τελευταία ήταν επικεφαλής του project του ΤΑΡ, και έχει μεγάλη γνώση του τομέα των αγωγών και των υδρογονανθράκων. Για τον κ. Στεφάτο, είπε ότι έχει κάνει μεγάλη καριέρα στους υδρογονάνθρακες ως ανώτερο στέλεχος, στη Νορβηγία. «Και οι δύο είναι νέοι άνθρωποι και χαίρομαι που δέχθηκαν την πρόσκληση της κυβέρνησης να έρθουν και να υπηρετήσουν την Ελλάδα, σε ένα κρίσιμο οργανισμό όπως είναι η ΕΔΕΥ», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο κ. Στεφάτος, απευθυνόμενος στα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, είπε ότι φιλοδοξία του είναι να μεταφέρει τις εμπειρίες που αποκόμισε από την εργασία του, ιδίως όσα έμαθε στη Νορβηγία που το μοντέλο αξιοποίησης ορυκτών πόρων είναι ίσως το πιο επιτυχημένο στον κόσμο, από την άποψη ότι είναι χρήσιμο για την κοινωνία. Είπε εξάλλου, ότι η Νορβηγία έχει χρησιμοποιήσει τις πλέον εξελιγμένες τεχνολογίες, τόσο για την εξερεύνηση, όσο και για την παραγωγή, οι επιδόσεις στον τομέα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας είναι πολύ υψηλές, ενώ και στον τομέα της εργασίας, από την οπτική της υγιεινής και ασφάλειας, έχει να επιδείξει ότι καλύτερο αυτή η βιομηχανία παγκοσμίως. «Το κύριο μέλημά μου θα είναι να υλοποιηθούν οι στρατηγικοί στόχοι της εταιρείας, εξασφαλίζοντας ότι η δράση αυτή θα είναι πάντα στα βέλτιστα διεθνή πρότυπα και θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον», είπε ο κ. Στεφάτος.

Ο προτεινόμενος για τη θέση του προέδρου της ΕΔΕΥ, Ρίκαρντ Σκούφιας ο οποίος είχε αναλάβει την επίβλεψη του έργου ανάπτυξης και υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, είπε ότι φιλοδοξία του είναι να μεταφέρει την 25ετή εμπειρία του στην ΕΔΕΥ και να συνεισφέρει στη χώρα του. Στους στόχους του συμπεριέλαβε την καθοδήγηση του οργανισμού και τη στήριξη της εκτελεστικής ομάδας της ΕΔΕΥ, στην προσπάθεια επίτευξης των επιχειρηματικών στόχων, εφαρμόζοντας τα υψηλότερα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης. Επίσης, την ενδυνάμωση της εικόνας της ΕΔΕΥ ως ενός ελκυστικού συνεργάτη για την προσέλκυση επενδυτών και την εξασφάλιση ότι αυτοί οι επενδυτές θα ακολουθήσουν τα υψηλότερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα και πρότυπα ασφάλειας.

«Η ΕΔΕΥ είναι μια μεγάλη υπόθεση για τη χώρα μας, ιδίως τώρα, με όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας και που έχουν γεωστρατηγικό χαρακτήρα», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης, που χαρακτήρισε πολύ καλή την πρόταση του υπουργού.

«Το θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων, έρχεται πλέον σε αντίθεση με τις παγκόσμιες συμφωνίες, όπως εξελίσσονται για το θέμα της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, που δήλωσε «παρών» και επισήμανε ότι η συνεισφορά του πετρελαίου πέφτει δραματικά στην ηλεκτροπαραγωγή, και η μείωση είναι σημαντική, τόσο στον οικιακό τομέα, όσο και στον τριτογενή, οπότε οι υδρογανάνθρακες εξέρχονται από το ενεργειακό προφίλ της χώρας.

«Παρών», δήλωσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, που όμως αναγνώρισε ότι και οι δύο προτεινόμενοι έχουν εξαίρετα βιογραφικά. Ο κ. Κεγκέρογλου υπογράμμισε ότι το κόμμα του είναι θετικό στην πολιτική της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, ταυτόχρονα με την κοινωνική ωφέλεια και το δημόσιο συμφέρον ευρύτερα. 

«Το υπουργείο δεν έχει σαφή εικόνα για τα κοιτάσματα και βασίζεται στην καλή διάθεση των εταιρειών που διεξάγουν τις έρευνες», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το υπουργείο δεν έχει και κανέναν απολύτως έλεγχο στις μελλοντικές εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Είπε δε, ότι τα οικόπεδα θα τα διαχειριστούν απολύτως οι εταιρείες παραχώρησης. Σε αυτό το κλίμα, ο βουλευτής που ψήφισε «κατά» ανεξαρτήτως των τεχνοκρατικών προσόντων των δύο υποψηφίων, επισήμανε ότι ο μόνος ρόλος που απομένει στην ΕΔΥΕ είναι «να μοιράζει οικόπεδα στις διάφορες εταιρείες που ενδιαφέρονται για την έρευνα και αξιοποίηση των όποιων κοιτασμάτων».

«Πως μπορούμε να εφαρμόσουμε στην πράξη όλα αυτά, όταν υπάρχουν δυσεπίλυτα προβλήματα, όσον αφορά στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της πατρίδας μας και την υφαλοκρηπίδα;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης. Επισήμανε εξάλλου, ότι χρήζει απάντησης εάν η Ελλάδα μπορεί να έχει δικό της ερευνητικό σκάφος ή και ένα γεωτρύπανο, όπως κάνει η Τουρκία. Επισήμανε επίσης ότι είναι τεράστια τα προβλήματα στην περιοχή με την ασφάλεια των αγωγών. Ο κ. Μυλωνάκης δήλωσε «ναι» στην υποψηφιότητα του κ. Σκούφια και «παρών» στην υποψηφιότητα του κ. Στεφάτου, γιατί μετέχει σε νορβηγική εταιρεία.

Ο ίδιος ο κ. Στεφάτος, είπε πάντως πως έχει δηλώσει και στον υπουργό, ότι αν η εταιρεία αυτή έχει άμεσο ή έμμεσο ενδιαφέρον ή συμφέρον στον ελληνικό χώρο, τότε αμέσως εμπίπτει στο ασυμβίβαστο του νόμου και έχει πλήρη επίγνωση των συνεπειών. «Δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο αν η εταιρεία αυτή δεν δραστηριοποιείται στην Ελλάδα», είπε και ο κ. Χατζηδάκης. 

Αρνητική ψήφο έδωσε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, η οποία επισήμανε ότι το κόμμα της έχει σαφή θέση ενάντια στις εξορύξεις για λόγους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, πολιτικούς. Είπε ακόμη, ότι είναι πολύ επικίνδυνη η εξάρτηση της ενεργειακής πολιτικής από τους υδρογονάνθρακες, τόσο από περιβαλλοντική άποψη, όσο και από άποψη γεωπολιτικής ασφάλειας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις