Ενέργεια

Υπογραφές για τον τερματικό σταθμό αερίου στην Αλεξανδρούπολη


Ενα ακόμη βήμα για την υλοποίηση των αμερικανικών σχεδίων με στόχο να περιορισθεί η ενεργειακή εξάρτηση των χωρών της κεντροανατολικής Ευρώπης από τη Ρωσία: Σε πανηγυρική εκδήλωση στο Ζάππειο μπήκαν οι υπογραφές για τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στο μεγάλο project του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.

Παρόντες οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, οι οποίοι σε ομιλίες τους εξήραν την οικονομική και τη στρατηγική-γεωπολιτική σημασία του έργου, που θα κοστίσει 383 εκ ευρώ..

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου αποτελεί κρίκο μιας ευρύτερης ενεργειακής αλυσίδας.

Με την κατασκευή του σταθμού, από τις αρχές του 2023 αμερικανικό υγροποιημένο αέριο θα διοχετεύεται σε Ελλάδα, Βουλγαρία και προς ολόκληρη τη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη.

«Περιττεύει να τονίσω τα οφέλη της απεξάρτησης από ρυπαρές μορφές ενέργειας. Ως το 2028 έχουμε σχέδιο για την απεξάρτηση από το λιγνίτη» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι «η σημερινή επένδυση αποτελεί προπομπό για συνεχή και στενότερη συνεργασία με Βουλγαρία στις ΑΠΕ».

Οσον αφορά τα γεωπολιτικά οφέλη, ο πρωθυπουργός μίλησε για τη διαφοροποίηση των οδών μέσω των οποίων το φυσικό αέριο θα φτάνει στην κεντρική Ευρώπη. Σημείωσε ότι αυτό θα «ενισχύσει το γεωπολιτικό χαρακτήρα της Αλεξανδρούπολης και θα πολλαπλασιάσει αριθμό ποντοπόρων πλοίων στο λιμάνι της. Το έργο θα τονώσει συνολικά την ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Η σημερινή επένδυση αποτελεί προπομπό για συνεχή και ολοένα στενότερη συνεργασία με τη Βουλγαρία. Τα οφέλη είναι και γεωπολιτικά. Η χωροθέτηση του νέου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της χαρακτήρα και θα πολλαπλασιάσει την προσέλευση πλοίων στα λιμάνια της. Θα τονώσει η επένδυση αυτή και τη δυναμική ανάπτυξη της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Όταν η ακριτική περιφέρεια ευημερεί, τότε ευημερεί ολόκληρη η Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ στον σύντομο χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής για τη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρείας Bulgartransgaz στο έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης, τόνισε ότι πριν από λίγα χρόνια, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα συμβεί αυτό που συμβαίνει.

«Δεν υπήρχαν κάθετοι άξονες στην ενέργεια. Κάναμε επενδύσεις, αλλάξαμε τις δυναμικές, με τις επενδύσεις που διαθέσαμε κάτω από τη στέγη φιλίας με την Ελλάδα» πρόσθεσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης