Αγορές

Υποχωρεί η τουρκική λίρα


Υποχωρεί 1% τουρκική λίρα, μετά από ένα τετράμηνο ράλι με το νέο υπουργό Οικονομικών της χώρας να υπερασπίζεται τις πολιτικές του προκατόχου του, που έφεραν κατακόρυφη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Η λίρα, η οποία έχει υπεραποδώσει των ομολόγων της στις αναδυόμενες αγορές από την αρχή του έτους, υποχώρησε μέχρι και τις 7,0275 λίρες έναντι του αμερικανικού νομίσματος, και τώρα διαμορφώνεται στις 7,0020 λίρες.

Αργά χθες, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Lutfi Elvan, κατηγόρησε όσους επέρριπταν ευθύνες στις ποολιτικές του Albayrak, και δήλωσε ότι οι ενέργειες που επέφεραν τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, είχαν στόχο να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εν μέσω της πανδημίαας.

Το δολάριο ανέκαμψε από τα πολυετή χαμηλά, εξαιτίας της αύξησης των προσδοκιών για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη και πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, ασκώντας πιέσεις στη λίρα.

Το τουρκικό νόμισμα έχει σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη του 20% από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν διορίστηκαν νέος υπουργός Οικονομικών και κεντρικός τραπεζίτης, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μια σφιχτή νομισματική πολιτική και μια πιο ορθόδοξη προσέγγιση, μετά από χρόνια κακής διαχείρισης.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου που βρισκόταν επικεφαλής ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου, Berat Albayrak, τα αποοθέματα της κεντρικής τράπεζας εξαντλήθηκαν σχεδόν εξαιτιας της κοστοβόρας πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, η οποία πούλησε 128 δισ. Δολάρια σε αποθέματα, για τη στήριξη της λίρας.

 

Διαβάστε επίσης