Οικονομία

Yψηλό 2 ετών για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη


Η ανάπτυξη του επιχειρηματικού τομέα της Ευρωζώνης ανακόπηκε τον Σεπτέμβριο καθώς ο κλάδος των υπηρεσιών υποχώρησε, υπό την επήρεια της νέας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού που οδήγησαν στην επιβολή ξανά περιορισμών από κυβερνήσεις και στην παραμονή πολιτών στα σπίτιά τους, σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit.

H πτώση του τομέα των υπηρεσιών αντιστάθμισε την ισχυρότερη εδώ και δύο χρόνια ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα. Στο απόγειο της πανδημίας, οι χώρες επέβαλαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού, με αποτέλεσμα η οικονομική δραστηριότητα σχεδόν να σταματήσει, αλλά στη συνέχεια, καθώς μειώθηκαν τα κρούσματα, τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά χαλάρωσαν. Οι αριθμοί των κρουσμάτων, όμως, άρχισαν να αυξάνονται σε βασικές οικονομίες και οι κυβερνήσεις αναγκάσθηκαν να επιβάλουν ξανά μερικούς περιορισμούς, ωθώντας τον σύνθετο δείκτη προμηθευτών που καταρτίζει η IHS Markit στις 50,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 51,9 τον Αύγουστο. Η τιμή αυτή είναι οριακά υψηλότερη από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και πολύ κάτω από την πρόβλεψη οικονομολόγων στο Reuters για 51,7 μονάδες.

«Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης ανακόπηκε τον Σεπτέμβριο, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 οδήγησε σε νέα πτώση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών σε όλη την περιοχή», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον. «Είναι εμφανής μία οικονομία δύο ταχυτήτων, με τα εργοστάσια να αναφέρουν ότι η ανάπτυξη της παραγωγής τους ενισχύθηκε από την αυξανόμενη ζήτηση, κυρίως από τις εξαγωγικές αγορές και από το εκ νέου άνοιγμα του λιανικού εμπορίου σε πολλές χώρες, αλλά ο μεγαλύτερος τομέας των υπηρεσιών βυθίστηκε σε ύφεση», πρόσθεσε.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 47,6 μονάδες από 50,5 τον Αύγουστο, σημαντικά κάτω από τις 50 μονάδες και έναντι πρόβλεψης των οικονομολόγων για 50,5 μονάδες. Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών μείωσαν τα επίπεδα του προσωπικού τους για έβδομο μήνα, με τον δείκτη απασχόλησης να υποχωρεί στις 47,6 από 47,8 μονάδες. Αντίθετα, ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση σκαρφάλωσε στις 53,7 μονάδες από 51,7, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες. Ο δείκτης για τη μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε μάλιστα στις 56,8 μονάδες από 55,6 μονάδες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2018. Ωστόσο, και οι μεταποιητικές εταιρείες μείωσαν το προσωπικό τους, παρά την αύξηση της ζήτησης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2018.